Jedan srednje pečeni krompir s ljuskom ima 129 kalorija. Osim toga, ima gotovo trećinu potrebnog dnevnog unosa kalijuma, minerala koji podržava rad nerava, mišića i srca. Krompir takođe obezbeđuje vitamine B, vitamin K, gvožđe, magnezijum, cink, bakar i mangan, objavio je “Health”.
Krompir svih sorti je zdrav, naročito kada se konzumira s ljuskom.
Ako tražite pravu hranu za pojačanje vašeg treninga, razmislite o konzumiranju šake krompira ili malog do srednjeg pečenog krumpira, 30 minuta pre telesne aktivnosti.
Osim skroba otpornog na sagorevanje masti koji se nalazi u krompiru, ovo povrće ima još jednu dobrobit povezanu s kontrolom težine. Istraživanja pokazuju da krompir ima tendenciju da bude više zasitna od drugih skrobnih ugljenih hidrataa, kao što su testenina i pirinač.
Istraživanje objavljeno u časopisu “Clinical Nutrition” 2020. posmatralo je uticaj krompira u odnosu na rižu kao deo mešovite večere na regulaciju šećera u krvi nakon obroka i tpkom noći kod osoba s dijabetesom tipa 2. Krompir se kuvao, pekao ili kuvao i ohladio. Svaki obrok imao je 50% ugljenih hidrata, 30% masti i 20% proteina.
Studija nije pronašla značajne razlike između krompira i riže niti između pripreme krompira. Istraživači su zaključili da je krompir prikladan za osobe s dijabetesom kada se konzumira kao deo uravnoteženog obroka i da ne remeti regulaciju glukoze u krvi, objavio je “Health”.