27. Septembra 2022.

Ova mama ne rasprema za svojom djecom – otkrila kako ih je naučila da to rade sami

Big Portal

Za portal Motherly podelila je savete za koje se nada da će pomoći i drugim roditeljima.

“Svaki put kad bih išla da pospremam nered koji su moja deca napravila, muž bi me prostrelio pogledom. Želela sam da to bude spremljeno odmah i na pravi način – moj način.

Ali kada sam malo bolje razmislila, shvatila sam – kome to zapravo pomaže? Deci ili meni? Kako će ikada naučiti da pospremaju sami za sobom ako ja uvek radim to umesto njih?” započela je svoju priču.

1. Postavite realna očekivanja

“Prvo i najvažnije jeste da sebi i svojoj deci postavite realna očekivanja. Naravno da bismo voleli da naša deca oponašaju naš stil čišćenja, ali u stvarnosti, trogodišnjak ili četverogodišnjak verovatno neće vratiti stvari na svoje mesto onako kako bismo mi to hteli. I to je u redu. Važno je da sami vrate igračke ili knjige na mesto, važno je da shvate da ih ne smeju da ostave na sredini dnevnog boravka. Da, možda ćemo se morati vratiti i reorganizizovati (kada ne gledaju), ali naučiti ih ovoj odgovornosti u ranoj dobi je jako važno jer će čišćenje postati deo njihove rutine”, savetuje Melinda.

2. Sve okrenite na pozitivno

“Znate one dane kada ste pod stresom pa lupate po šerpama mrmljajući pritom sebi u bradu? Ne zaboravite, deca vas uvek gledaju. Ako primete da vas čišćenje uvek oneraspoloži, ni sami isto neće voleti da rade. Upravo zbog toga svemu pristupajte s dozom pozitive i smeha, čak i u trenucima kada vam je teško”, napominje.

3. Ne pospremajte umesto njih, nego s njima

Ako su vaša deca još maa, jasno je da neće moći da pospremaju sve sama. Umesto da pospremate za njima i pritom prigovarate, pospremajte s njima. Pokušajte čišćenje da okrenete na aktivnost koju ćete obavljati zajedno i vašem će detetu to postati zabava, a ne obaveza.

“Ako od svoje dece stalno tražimo da pospremaju i svejedno to učinimo umesto njih, šaljemo različite signale. Neka pospremanje bude timski rad. Usmeravanje i pokazivanje gde stvari pripadaju pomoći će im da steknu naviku da to kasnije rade sami”, objašnjava Melinda.

4. Postavite jasna pravila

“Jedno od najvažnijih pravila koje imam kada su u pitanju moje devojčice jeste da uvek moraju da pospreme igračke kojima su se igrale pre nego što započnu novu igru s nekim drugim stvarima. Ovo je nešto što svakodnevno sprovodim i deluje. Nisu uvek oduševljene, ali znaju da je to zahtev da se nastave da igraju”, govori.

5. Vodite tablicu zadataka

“Manja deca jako su uzbuđena kada im zadate njihov lični posao u kući. Učinite ga vizualno zabavnim uz njihovu tablicu zadataka. Iako odlično funkcioniše kod mlađe, izvrstan je i za stariju decu jer im daje određeni osećaj odgovornosti, a upravo je to ono što nastojimo da postignemo- da budu odgovorni”, poručuje Melinda.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare