28. Juna 2022.

Ova legendarna srpska glumica je baka Nikole Đurička, gledali ste je u mnogim filmovima, a ni ne slutite o kome je riječ

Big Portal

Nikola Đuričko je jedan.

Nikola Đuričko je jedan od omiljenih srpskih glumaca, a dar za glumu nasledio je od bake.

Naime, malo ko zna da je glumica Tomanija Đuričko zapravo baka našeg proslavljenog glumca.

NIKOLA ĐURIČKO JE NAŠ POZNATI GLUMAC, ali malo ljudi zna da je njegova BAKA  takođe naša

omiljenih srpskih glumaca, a dar za glumu nasledio je od bake.

Glumica Tomanija Đuričko jeste moja baka i moguće je da se zbog nje i ja bavim glumom – ispričao je Nikola Đuričko o baki koja ga je nagnala da krene njenim stopama, a čiji je život, neraskidivo vezan za glumu, bio izuzetno težak.

Poznata srpska glumica Tomanija Đuričko igrala je u više televizijskih filmova i televizijskih serija. Iako su u vreme kada je počela da se bavi glumom, mladi uglavnom bežali od kuće zbog strasne ljubavi, nju je ta ljubav vezala upravo za putujuće pozorište. Ona se zaputila u svet bez ičega, a vodio ju je instinkt i velika želja da se bavi ovim pozivom.

Tomanija je s vojskom, sa samo godinu dana, davne 1915. otišla u Francusku gde je u Nici, zajedno sa ostalom decom, prvi put nastupala na sceni. Smisao tih priredbi bila je da se u naslednicima probudi patriotski duh, ali kod nje se probudilo još nešto.

Sa prvom ruskom grupom se brzo rastala, a promenila je mnoga putujuća pozorišta.

– Teško smo živeli, nije bilo novca, a lišavali smo se gotovo svega. Ali, beskrajno smo voleli pozorište, ispunjavalo nas je najzdravije drugarstvo i osećali smo da smo srećni – ispričala je Tomanija jednom prilikom.

 

Kada je počeo rat, ona je prešla u Pančevo, a četiri godine je igrala u ondašnjem Beogradskom dramskom. Doživela je opšta priznanja, ali sačekao ju je otkaz koji je ona, bez pitanja, potpisala.

Umesto da zatraži penziju, put ju je odveo u Narodno pozorište gde je često bila zapostavljena uprkos velikim dostignućima.

Žiri filmskog festivala u Rimu dodelio joj je 1966. prvu nagradu za žensku ulogu u filmu “Čovek sa fotografije” Vladimira Pogačića.

– Uvek kad bih dobila ulogu, obuzimao me je strah. Događalo mi se i da zaplačem čitajući prvi put tekst uloge. Duboko sam preživela sudbinu svake žene koju sam tumačila na sceni – ispričala je Tomanija.

Tomanija Đuričko bila je udata za Đorđa Đurička sa kojim je dobila sina pilota, oca Nikole Đurička i ćerku bibliotekarku. Preminula je 1994, a iza sebe je ostavila niz uloga. “Subotom uveče”, “Buđenje pavcova”, “Veličanstveni rogonja”, “Ljubav na seoski način”.

Alo.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare