Ova laboratorija analizira 800.000 testova dnevno - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ova laboratorija analizira 800.000 testova dnevno

Najveća Covid-19 laboratorija u Evropi “Lifebrain“, značajno je proširila svoje kapacitete za analiziranje PCR testova. Nedavno su otvorena dva nova paviljona u Beču.

Kapaciteti laboratorije pokrivaju i PCR testove grgljanjem koji se sprovode u bečkim osnovnim školama, PCR testove u Salzburgu, testiranje u mnogobrojnim apotekama u Donjoj Austriji i testove grgljanjem u preduzećima.

  • Početkom 2020. godine Beč se odlučio za ofanzivnu strategiju PCR testiranja. Na taj način možemo da identifikujemo pozitivne slučajeve u ranoj fazi infekcije prije nego što se formiraju veći klasteri i obezbijedimo precizno i široko praćenje varijanti virusa – izjavio je Peter Hacker, član bečke vlade, resor za socijalna pitanja, zdravstvo i sport.

Ova laboratorija je od 11. do 13. januara analizirao ukupno 999.717 uzoraka s prosječnom stopom pozitivnosti od 2,29 posto.

  • Zahvaljujući našem dugogodišnjem iskustvu možemo optimizovati sve procese i logistiku u laboratoriji. Rezultati testova su bez izuzetaka gotovi unutar 24 sata, čak i u situaciji rastućeg broja infekcija kakvu imamo sada – objašnjava direktor “Lifebrain-a” Michael Havel.

Radovi na proširenju laboratorije počeli su početkom decembra prošle godine. Opremljena su dva nova paviljona laboratorija. Jedan sa 55 aparata za automatsko pipetiranje i 84 uređaja za analiziranje PCR testova, dok je drugi paviljon predviđen za pripremu uzoraka.

U prethodna dva mjeseca je zaposleno i obučeno više od 500 novih radnika, a otvoreno je još 250 radnih mjesta koje treba popuniti u naredne dvije sedmice. “Lifebrain“ trenutno zapošljava 1.700 ljudi iz 54 zemlje, saopćeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo.

(Agencije Foto:AFP)

Danas objavljeno

Elezu jedinstvena kazna zatvora od dvadeset godina

M.

Republici Srpskoj potrebno da bira stabilnost, sigurnost i izvjesnost

M.

Čović: Katastrofalno nametati bilo kakve odluke u vezi sa budžetom institucija BiH

M.

Ostavite komentar