Ova hrana je jako opasna za djecu mlađu od godine dana - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ova hrana je jako opasna za djecu mlađu od godine dana

JEDNA od glavnih prekretnica za roditelje je trenutak kad beba počne jesti krutu hranu. No jeste li svjesni svih opasnosti koje to nosi?

Djeci treba dopustiti da istražuju hranu, ali pritom treba imati na umu da postoje namirnice koje treba izbjegavati dok dijete ne napuni barem godinu dana, prenosi Babble.

Med

Med treba izbjegavati zato što može razviti botulizam. Botulizam je rijetka, ali teška bolest koju uzrokuje anaerobna bakterija Clostridium botulinum koja stvara pore i toksični otrov, a posljedice za bebu mlađu od godine dana su ozbiljne.

Maslac od kikirikija

Ovaj proizvod može izazvati ozbiljne alergijske reakcije. Osim alergija, maslac od kikirikija je izrazito opasan zato što je to gusta ljepljiva stvar koja može izazvati gušenje.

So

Bebe ne trebaju jesti slanu hranu. Bubrezi jednogodišnjeg djeteta nisu dovoljno razvijeni da bi se mogli nositi s velikim količinama natrija pa je važno izbjegavanje dodavanja soli. Takođe, treba imati na pameti da sva prerađena hrana u sebi već sadrži određene količine soli pa to treba izbjegavati.

Grožđe

Grožđe je inače dobra grickalica za vaše mališane, ali tek kada postanu malo starija. Čak i ako grožđe prerežete na pola, ono predstavlja rizik za bebe jer se njime mogu lako ugušiti. Ovo se odnosi i na grožđice, tako da je ovu grickalicu potrebno izbjegavati.

Čokolada

Svaka beba bi voljela dobiti komadić čokolade. Iako mislite da to nije loša ideja, sjetite se da u čokoladi ima kofeina i mlijeka što je djeci mlađoj od godinu dana teško svariti.

Svježa mrkva

Kao i grožđe, veličina i krutost sirove mrkve veliki je rizik od gušenja za malu djecu. Najsigurniji način za konzumiranje mrkve je kuhana mrkva.

Kokice

Iako je to hrskava, ukusna i može biti zdrava grickalica, postoji ozbiljna opasnost od gušenja. Nikada nemojte davati kokice djeci koja su mlađa od godinu dana.

Tvrdi bomboni

Bombone, uključujući lizalice, najbolje je odgađati dok dijete ne bude dovoljno staro za pranje zubi.

Danas objavljeno

Trikovi kako izabrati savršene kestene, ispeći ih i lako oguliti

Vanja A

Zašto je tuširanje hladnom vodom veoma zdravo?

Vanja A

Štrudla od jabuka: Najlakši recept za kolač koji miriše na djetinjstvo

Vanja A

Ostavite komentar