Otvoriti poslije apokalipse: Sef u Norveškoj dobio nove sjemenke - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Otvoriti poslije apokalipse: Sef u Norveškoj dobio nove sjemenke

U februaru 2018. godine moglo je da se čuje da Norveška ulaže oko 13 miliona dolara u nadogradnju sefa koji je namijenjen za čuvanje sjemenki različitih biljnih vrsta, a za slučaj katastrofe koja bi floru izbrisala sa lica Zemlje.

Sef je sagrađen pre više od jedne decenije, u napuštenom rudniku uglja na ostrvu koje se nalazi u Arktičkom okeanu, te se očekuje da biljne vrste sačuva od propasti planete usled prirodnih katastrofa do kojih bi moglo da dođe zbog sve veće neopreznosti u odnosu čoveka prema okruženju. Ako bi neka nuklearna nesreća, ili posledice globalnog zagrevanja, uništili zemaljsku floru, vlade zemalja bi mogle da traže seme koje se čuva u ovom sefu, te tako započnu bnovu biljnog fonda u svojim državama.

Svalbard Global Seed sef se nalazi na udaljenom ostrvu u Svalbard arhipelagu koji je smešten između Norveške i Severnog pola, te ima kapacitet za čuvanje 4,5 miliona različitih biljnih vrsta. Početkom 2018. je sadržao više od 890 hiljada semenki iz skoro svake zemlje sveta, uključujući i ključne biljke koje se koriste u ishrani, poput pirinča, krompira, kukuruza, pšenice, graška, te ječma.

Nova 2020. godina donela je i nove semenke u sef, pa se kolekciji priključilo još 60 hiljada uzoraka iz 36 različitih biljnih grupa.

Izvor: The Verge/PCPress

Danas objavljeno

Predstavljena četiri nova Snapdragon čipseta za telefone srednjeg i nižeg segmenta

Vanja A

Blue Origin najavio planove za komercijalnu svemirsku stanicu

Vanja A

Samsung objavio One UI 4 promotivne video snimke koji nam otkrivaju i novine koje nismo očekivali

Zeljka

Ostavite komentar