25. Septembra 2019.

Otvoreno upozorenje: Moguć je rat

Big Portal

Kan je to izjavio u vreme povećane bliskosti predsednika SAD Donalda Trampa i indijskog premijera Narendre Modija, koji su razgovarali dva puta u poslednja tri dana. Tramp je pozvao dve strane da prevaziđu razlike.

Obraćajući se novinarima u Generalnoj skupštini UN, Kan je Modija nazvao rasistom, preneo je AP.

S druge strane, Tramp je pozvao obe strane da reše nesuglasice dok je Modija pohvalio, rekavši da je popularan poput američke rok legende Elvisa Prislija.

Vlada Modija uvela je policijski čas i prekinula skoro sve vidove komunikacije stanovnicima tog regiona. Kan je rekao da je narodu Kašmira izolovan već 50 dana zbog 900.000 vojnika, ističući da se vrše masovna hapšenja, da bolnice ne funkcionišu i da vlada cenzura medija.

“Osam miliona ljudi u otvorenom zatvoru je situacija bez presedana u ovo doba. Najveća briga je šta će se desiti kada se ukine policijski čas? Strahujemo da će, sa 900.000 vojnika tamo, doći do masakra”, rekao je Kan.

On je upozorio da postoji mogućnost da će se Indija i Pakistan, dve nuklearnog naoružane zemlje, suočiti u jednom trenutku.

Indija i Pakistan, nuklearno naoružani rivali, nalaze se u vrtlogu sve gorih odnosa od 5. avgusta, kada je indijska vlada ukinula autonomiju delu Kašmira pod indijskom kontrolom. Modijeva nacionalistička hinduistička vlada je uvela policijski čas i prekinula gotovo sve vidove komunikacije u većinski muslimanskom Kašmiru.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare