Pismo Incku: Ovo je dokaz da se ubistvo zataškava! - BIGportal.ba
Banja Luka Republika Srpska / BiH Vijesti

Pismo Incku: Ovo je dokaz da se ubistvo zataškava!

Iz grupe “Pravda za Davida” uputili su otvoreno pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Valentinu Incku u kojem ga pozivaju da reaguje i spriječi zataškavanje ubistva Davida Dragičevića.

Pismo prenosimo u cjelosti:

“Još jednom vam se obraćamo kao ad hoc tijelu zaduženom za provođenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, a u vezi sa sistematskim zataškavanjem brutalnog ubistva Davida Dragičevića od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

OHR je više puta obaviješten o kriminalnim potezima ove dvije institucije u provođenju istrage vezane za slučaj Dragičević.

Kao tijelo koje garantuje bezuslovno sprovođenje Ustava i zakona imate obavezu da bez daljnjeg odlaganja reagujete na nezakonite radnje Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, te postupajućeg tužioca Dalibora Vreće.

Strpljenje roditelja pokojnog Davida i grupe Pravda za Davida koju predstavljaju Udruženje Građana “Put Pravde” Banjaluka i Asocijacija “Pravda za Davida i svu djecu Bosne i Hercegovine” iz Beča je na izmaku. Neshvatljiva je Vaša stalna zabrinutost bez konkretnih poteza za koje imate mandat, ovlasti, ali i obavezu da ih sprovedete.

Postupajući tužilac Dalibor Vrećo javnosti poznat po aferi “Naerac” kada je podmetnuo lažnog kriminalca kojem je u dogovoru sa tužilaštvom suđeno i presuđeno za počinjeno krivično djelo umjesto pravom počinitelju tog krivičnog djela. Afera koja bi u svakoj pravnoj državi takvog tužioca smjestila na optuženičku klupu nije spriječila tužioca Vreću da nastavi sa obavljanjem tužilačke funkcije.

Pitamo Vas kako je to moguće?

Tužilac Vrećo suprotno zakonskim propisima o načinu dodjele pojedinih slučajeva zadužen je za slučaj Dragičević što je još jedno teško kršenje propisanih procedura od strane tadašnjeg glavnog tužioca Želimira Lepira i tužioca Vreće.

Mi Vas pitamo kako je to moguće?

Tri godine nakon preuzimanja slučaja postupajući tužilac je uradio sve da slučaj bude razvučen i da se istraga vodi u pogrešnom smjeru. 21.04.2021. godine nakon pune tri godine počinje suđenje pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske ( Bošnjak-Marjanac) zbog namjernog uništavanja krunskog dokaza o okolnostima ubistva, a u namjeri da spriječe ili otežaju istragu.

Napominjemo Vas da su osumnjičeni Bošnjak i Marjanac bili direktni saradnici tužioca Vreće u istrazi ubistva Davida Dragičevića. Tužilac Vrećo je postupajući tužilac i po ovoj tužbi.

Tužilac ne može voditi postupak protiv svojih saradnika jer je odgovornost upravo na tužiocu. Nesporno je da su Bošnjak i Marjanac počinili teško krivično djelo, ali u tom postupku tužilac nikako ne može biti Vrećo jer se radi o njegovim saradnicima, te je sam tužilac Vrećo zainteresovana strana koja je odgovorna za postupke saradnika.

Tuženi tehničari su direktno optužili svog nadređenog (inspektor Siniša Kojdić) da im je naredio bacanje odnosno uništavanje dokaza. Međutim postupajući tužilac Vrećo donosi tužilačku odluku o nesprovođenju istrage protiv svog saradnika inspektora Kojdića. A za isto djelo podiže pod pritiskom javnosti optužnicu protiv dvojice nižerangiranih tehničara. Ovakav nelogičan i sraman potez tužioca jasno dokazuje radnje koje vode u pravcu zataškavanja ubistva.

Budući da Visoko sudsko tužilačko vijeće Bosne i Hecegovine (VSTV BiH) i Okružno javno tužilaštvo Banjaluka nisu sankcionisali postupajućeg tužioca niti su pozitivno odgovorili na zahtjeve da slučaj bude dodijeljen drugom tužiocu iscrpljena je svaka mogućnost da slučaj ubistva Davida Dragičevića i drugi vezani slučajevi budu vođeni u zakonskim okvirima.

Vaša dužnost kao međunarodne institucije koja po svom mandatu garantuje sprovođenje pozitivnih zakonskih propisa je da pod hitno reagujete i spriječite dalju zloupotrebu visoke tužilačke funkcije i na taj način spriječite dalje zataškavanje ubistva od strane tužilaštva. U protivnom ćete snositi dio odgovornosti za svaku moguću pričinjenu štetu koja može nastati zbog velike uznemirenosti javnosti”, kaže se u otvorenom pismu.

Danas objavljeno

Šojgu: NATO povećava prisustvo kod granica Rusije i Belorusije

M.

Sastanak Putin-Bajden moguć do kraja godine?

M.

Planirana isključenja električne energije za 21.10.2021. godine

Vanja A

Ostavite komentar