OTVORENO PISMO NJEGOVOM PREOSVEŠTENSTVU VLADIKI BANJALUČKOM JEFREMU - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

OTVORENO PISMO NJEGOVOM PREOSVEŠTENSTVU VLADIKI BANJALUČKOM JEFREMU

Vaše preosveštenstvo, mir Božji, Hristos se rodi! Pišemo Vam kao pravoslavni hrišćani, Srbi, djeca naše majke Crkve. Pišemo Vam jer moramo, djeca moraju nekad da bude zaspalu majku. Svi znamo šta se desilo 26.12. u Crnoj Gori.

Svi znamo kako su sestre i braća iz Mitropolije Crnogorsko-primorske, eparhija Budimljansko-nikšićke, Mileševske i Zahumsko-hercegovačke odreagovali na pokušaj otimanja vlastitog identiteta. Ustali su svi gradovi Crne Gore. Ustala je Podgorica, Danilovgrad, Berane, Herceg Novi, Bar, Nikšić, Mojkovac…

Suze same idu kada se pogleda video plemena Kuči koje kroz krš ide u litiji ka Podgorici i pjeva „Hriste Bože raspeti i sveti” ili slika Isaka Simićevića koji nosi krst kroz durmitorsku mećavu i predvodi litiju.

Kako neko reče: „Ako bi se desilo da jednog dana nestanemo, da nas nema, da nam se ime zatre, a da ostanu te slike, ostalo bi dovoljno. Jer to smo mi. To je cijela naša istorija.” Podršku braći u Crnoj Gori daju pravoslavni Srbi širom svijeta u Beogradu, Novom Sadu, Čačku, Parizu, Nju Jorku, Mrkonjiću, Trebinju, Nevesinju…Samo Banja Luka ćuti i sjedi.

Zar braća ne zaslužuju našu podršku? Zar najzapadnija srpska prestonica ima pravo da bude pasivni posmatrač? Čast i obraz eparhije na čijem ste čelu odbranila je grupa navijača, studenata, članova patriotskih organizacija i građana koji su im se pridružili u samoinicijativnom skupu u porti Hrama Hrista Spasitelja 29.12.2019.

Podrška stiže i od brojnih muslimana, samo za primjer navodimo obraćanje hercegnovskog efendije Huseina Hodžića ispred crkve Svetog Arhangela Mihajla u Herceg Novom. Podršku pravoslavcima daju i katolici.

Vaše preosveštenstvo, zaista bi bio red da pozovete narod na veliki skup podrške pravoslavnima u Crnoj Gori, jer nije naše da sjedimo i čekamo rasplet situacije, već da sestrama i braći kažemo da nisu sami, da je bastion srpstva uz njih svim srcem i dušom svojom. Sloga biće poraz vragu!

Draško Stanivuković
Jelena Trivić
Narodni poslanici

Danas objavljeno

Preminuo Aki Rahimovski

Zeljka

Slovenija: Više povrijeđenih u nezgodi sa balonom

M.

Nestali mladić iz Splita sinoć bio aktivan na Viberu

M.

1 Komentar

Васкрсија, Бања Лука, Република Српска 14 Januara, 2020 at 5:27 pm

Ово је добар предлог…..

Odgovori

Ostavite komentar