Otvoreni udarac Evropskoj uniji: Nisu pozvani - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Otvoreni udarac Evropskoj uniji: Nisu pozvani

Vašington je otvoreno naneo udarac Evropskoj uniji time što nije pozvao Mađarsku na “Samit za demokratiju”.

To je izjavio prvi zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Jurij Averjanov, prenosi “Sputnjik”.

“Mađarska je država EU, a članstvo u njoj automatski predviđa da zemlja ispunjava kriterijume demokratije, kako je shvataju na Zapadu. Odnosno, ispostavlja se da Bela kuc´a saopštava Briselu da u sastavu EU postoji nedemokratska država”, smatra on.

Averjanov je podsetio na ni Turska nije bila pozvana na američki samit.

“Turska je jedna od najstarijih vojno-političkih saveznica SAD u okviru NATO-a. Rukovodstvo Alijanse praktično svaki dan daje izjave da NATO štiti demokratiju. A sada Vašington priznaju da u njegovim redovima postoji nedemokratski režim. Uzgred, Bela kuc´a jasno daje do znanja da čak ni poziv na samit nije priznanje da je zemlja demokratska”, dodao je general.

Na pitanje zašto su SAD selektivno pristupile pozivu učesnika, Averjanov je odgovorio da je to zbog planova da se nametnu određene obaveze kako bi se olakšalo američko mešanje u unutrašnje stvari.

Virtuelni “Samit za demokratiju” koji su organizovale SAD uz učešc´e više od sto zemalja, ali bez Rusije i Kine, održan je pre nekoliko dana.

Ideja da Amerikanci održe samit o demokratiji kritikovana je u Rusiji, Kini i drugim zemljama.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je patetičnim i ciničnim pokušaje Vašingtona da utvrdi ko je demokratska zemlja, a ko nije, posebno u svetlu očiglednih problema sa stanjem demokratije i ljudskim pravima u SAD i na Zapadu uopšte.

Portparolka je navela da je cilj samita suprotstavljanje Zapada nezavisnim zemljama i podrivanje uloge UN.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da samit koji su organizovale SAD izaziva raskol i konfrontaciju u svetu, a mađarski ministar spoljnih poslova, koji nije dobio poziv za taj događaj, napomenuo je da Budimpešti nije potreban “sudija” za procenu stanja demokratije.

Danas objavljeno

Prijedor: Iz napuštenog bunara izvučeno tijelo starije ženske osobe

M.

Danas Vavedenje Presvete Bogorodice

M.

Indonezija: Počela evakuacija stanovnika zbog erupcije vulkana na Јavi

M.

Ostavite komentar