Otvoreni rat u Formuli 1 – šta "muljaju" Ferari i FIA? - BIGportal.ba
Formula 1 Sport

Otvoreni rat u Formuli 1 – šta “muljaju” Ferari i FIA?

Sve je napetija atmosfera unutar Formule 1 desetak dana uoči početka nove sezone.

Dok se prethodnih dana uglavnom pričalo o tome da li će koronavirus pomeriti start sezone, počeli su i unutrašnji sukobi.

Naime, sedam timova se javno usprotivilo tajnom dogovori između FIA (Svetska automobilska federacija) i Ferarija posle istrage u vezi sa kontroverznim motorom iz 2019.

Cela priča je pokrenuta zbog rasta performansi Ferarijevog motora, posebno nakon letnje pauze.

Nekoliko ekipa je izrazilo sumnjičavost u vezi sa snagom motora, ili zbog sagorevanja nafte kao goriva ili prekoračenja protoka gasa, što je nakon pokretanja ovog pitanja iznenada iščezlo u završnim trkama.

Vozač Red Bula Maks Ferstapen je ovaj motor nazvao “Varalica”. Sada su timovi su nezadovoljni izostankom transparentnosti u vezi sa ovim slučajem i nagodbom Ferarija i FIA, zbog čega su zapretili i tužbom.

Mercedes, Meklaren, Red Bul, Reno, Rejsing Point, Skuderija Alfa Tauri i Vilijams su šokirani ovom odlukom, a najviše ih brine što vladajuće telo pokušava da stavi tačku na ovaj slučaj, bez da je utvrđeno da li je Ferarijev motor prošle godine bio po pravilima FIA ili ne.

FIA je u petak saopštila da je posle “temeljne tehničke istrage” zaključila svoju analizu u vezi sa pogonskom jedinicom Ferarija i postigla dogovor sa italijanskim timom čiji su detalji poznati samo njima.

Među timovima koji su se oglasili očekivano nema ekipa koje zavise od Ferarija, odnosno koriste motore italijanskog tima – Alfa Romeo i Has.

“Iznenađeni smo i šokirani saopštenjem FIA od 28. februara u vezi sa završetkom istrage u vei sa pogonskom jedinicom tima Skuderija Ferari F1. Međunarodno sportsko regulatorno telo ima odgovornost da deluje u okviru najviših standarda vlasti, integriteta i transparentnosti. Posle višemesečne istrage koje je sprovela FIA, tek nakon konsultacija koje su pokrenuli ostali timovi, snažno se protivimo tajnom nagodbom sa Ferarijem. Stoga, ovako javno ističemo našu posvećenost da dođemo do potpunog i jasnog zaključka ovog problema, da obezbedimo da se svi učesnici našeg sporta tretiraju jednako i pošteno. To radimo u ime naših navijača, učesnika i suvlasnika Formule 1. Osim toga, zadržavamo svoja prava da potražimo zakonsku odštetu, u okviru propisanog postupka FIA i pred nadležnim sudovima“, navodi se u saopštenju koje su potpisali Meklaren, Mercedes, Rejsing Point, Red Bul, Reno, Alfa Tauri i Vilijams.

U protekle dve nedelje ekipe su imale dva termina po tri dana predsezonskih testova koji su pokazali da će Red Bul i Ferari biti glavni izazivači Mercedesa.

Nova sezona F1 počinje 15. marta u Australiji.

Danas objavljeno

De Brujne: Razumijem frustraciju Sterlinga

Zeljka

Poruka iz Australije: Virus ne zanima koliko imate titula

Zeljka

Klop: Da li mi se dopada Simeoneov stil? Ne

Zeljka

Ostavite komentar