4. Marta 2022.

Otvorene Zimske paraolimpijske igre u Pekingu

Big Portal

Predsednik Kine Si Đinping proglasio je Igre otvorenim.

Na Igrama će se takmičiti 564 sportista iz celog sveta, ali ne i ruski i beloruski sportisti, koji su izbačeni sa takmičenja zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

“Želim, moram da počnem porukom mira. Kao vođa organzacije čija je srž inkluzija, gde se slavi različitost i prihvataju razlike, užasnut sam onim što se trenutno dešava u svetu”, rekao je na ceremoniji predsednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Endru Parsons.

Rusija je napala Ukrajinu nedugo pošto su završene Zimske olimpijske igre u Pekingu i time je prekršila olimpijsko primirje.

Organizatori Zimskih paraolimpijskih igara prvobitno su dozvolili učešće Rusije i Belorusije, ali su posle brojnih kritika odlučili da im zabrane da se takmiče, navodeći i tenzije u olimpijskom selu.

Ruski paraolimpijski komitet se neće žaliti, ali je naveo da je ta odluka politizovana.

Ukrajinski sporisti su iz neimenovane zemlje doputovali u Peking, a 20 članova delegacije bilo je na današnjoj ceremoniji.

“Čudo je što smo stigli na Paraolimpijske igre”, rekao je šef ukrajinske olimpijske delegacije Valeri Suškevič.

Najbrojnije sportiste na takmičenju koje počinje u petak ima Kina – 96, a slede je SAD sa 65.

Na Zimskim paraolimpijskim igrama sportisti će se takmičiti u skijanju, kros-kantriju, biatlonu, hokeju, snoubordu i karlingu.

Od 564 sportista 138 su žene.

“Još mnogo posla treba da se uradi na postizanju rodnog pariteta, ali znatno povećanje učešća žena na Zimskim paraolimpijskim igrama u poslednjih 20 godina pokazuju da idemo u dobrom pravcu”, naveo je Parsons.

Zimske paraolimpijske igre u Pekingu trajaće do 13. marta.

b92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare