Otvorena virusološka laboratorija u Bijeljini - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Otvorena virusološka laboratorija u Bijeljini

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić prisustvovao je danas početku rada virusološke laboratorije u Bolnici „Sveti vračevi“ u Bijeljini. U nabavka aparata i opremanje laboratorije, u kojoj će se na početku dnevno uzimati do 50 uzoraka, uloženo je više od 100.000 KM.

Virusološka laboratorija, u kojoj će se utvrđivati prisustvo virusa u organizmu, otvorena je u objektu renoviranog starog internog odjeljenja bijeljinske bolnice. Na početku rada stručni nadzor pružaće Institut za javno zdravstvo RS.

„Ovo predstavlja na neki način pripremu za oktobar. Ne mislim na izbore, ukoliko budu održani, više na sezonu gripa i sezonu korone koje će se možda zajedno desiti u tom periodu. To govori o kapacitetima kako i na koji način ćemo moći da unaprijedimo virusološki nadzor“, rekao je Šeranić.

U Semberiji je epidemiološka situacija stabilna. Težak period je iza nas, ali zbog prisustva virusa moramo jačati ličnu odgovornost i dijagnostičke kapacitete, poručuje menadžment bijeljinske bolnice.

„Naša bolnica je danas posebnih emocija, i ja imam posebne emocije. Poseban je ovo dan za bijeljinsku bolnicu. Ovom laboratorijom otvaramo neka druga vrata, neku širu dijagnostiku“, istakla je v.d. direktora bijeljinske bolnice Milica Lovrić.

Laboratorijski uzorci radiće se ručno.

„Kapacitet zavisi od nekoliko aspekata. Stvar je da ekstrakciju virusa, koji budete ovdje radili, radiće se ručno, usporiće se sam proces. Radnici će da rade 30 do 50 uzoraka za početak. Nadaćemo se da će se kapaciteti podići na 100 do 200 što je neki maksimum na aparatu ukoliko radite nekih osam sati“, pojasnio je Šeranić.

-Nakon Bijeljine, ove sedmice virusološka laboratorija trebalo bi da bude otvorena u bolnici u Foči, a u dogledno vrijeme i u Doboju, što će biti dio mreže virusološklog nadzora. To će biti važno sa aspekta zdravstvene bezbjednosti naših građana – poručio je ministar Šeranić.

BN TV

Danas objavljeno

“Bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv”

M.

Uhapšena još dva muškarca zbog ubistva Đokića

M.

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

Ostavite komentar