Otvorena izložba “50 godina od zemljotresa u Banjaluci 1969 – 2019” - BIGportal.ba
Banja Luka

Otvorena izložba “50 godina od zemljotresa u Banjaluci 1969 – 2019”

Izložba “50 godina od zemljotresa u Banjaluci 1969 – 2019”, autora Milenka Đorđevića, otvorena je večeras u Muzeju Republike Srpske.

Pomoćnik ministra za kulturu RS Tanja Đaković na otvaranju je istakla da je ova izložba izuzetno značajna jer kroz fotografije i dokumentaciju podsjeća na razmjere stradanja i razaranja.

– Nije slučajno da je izložba upriličena večeras ovdje u Muzeju Srpske koji je smješten u zgradi Doma radničke solidarnosti, sagrađenoj nakon zemljotresa sredstvima pomoći stradaloj Banjaluci – rekla je Đakovićeva.

Ona je naglasila da Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske izuzetno cijeni i podržava izložbe i aktivnosti ovakvog karaktera, jer opominju i podsjećaju na istorijski neizbrisive događaje, kao što je bio zemljotres.

– Časovnik na Tgu Krajine nije uništen, ali su njegove kazaljke od jačine udara zauvijek zaustavljene i podsjećaju na veliko razaranje i stradanje, i na život koji je nastavljen još intezivnije od tih vremena – dodala je Đakovićeva.

Izložba govori o zemljotresu koji se dogodio 1969. godine, a sastoji se od fotografija, dokumenata, novinskih članaka koji svjedoče o toj katastrofi.

Banjaluku je 27. oktobra 1969. godine pogodio razoran zemljotres jačine osam stepeni Merkalijeve skale u kojem je 15 lica izgubilo život, više od 1 000 povrijeđeno, a nanesena je ogromna materijalnja šteta.

Agencije

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 25.10.2021. godine

Vanja A

Gradonačelnik došao u goste i donio radosne vijesti: Škole u Karanovcu i Novoseliji biće obnovljene

M.

U Banjaluci od ponedjeljka vakcinacija trećom dozom vakcine

M.

Ostavite komentar