Otvorena istraga u slučaju smrti Dženana Memića - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Otvorena istraga u slučaju smrti Dženana Memića

U Tužilaštvu BiH danas je održan sastanak oca i sestre ubijenog mladića Dženana Memića, njihovog advokata Ifeta Ferageta i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić i tužilačkog tima koji rade na slučaju Dženan Memić.

Nakon sastanka koji je trajao sat i po, Muriz Memić je potvrdio da je otvorena istraga za organizirani kriminal u predmetu Dženan Memić.

“Tri i po godine što govorim, danas se obistinilo. Nisam budala, nije Ifet budala i istinu govorimo od početka. Možda od danas možda počinje funkcionisati pravna država. Glavna tužiteljica je pokazala da je hrabra. Veliku zahvalnost dugujem istražitelju Nerminu Halilagiću i tužiocu Ćazimu Hasanspahiću i drugim tužiocima. Trajat će ovo dugo, ali je krenulo“, kazao je Memić dodavši da ne može govoriti o detaljima iz istrage.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget kazao je da dokazi govore svojim vlastitim jezikom.

“Od početka je jasno da je Dženan ubijen. Onaj ko je istraživao saobraćajnu nesreću svjesno i namjerno je zataškavao ubistvo. Drago mi je da je konačno otvorena istraga zbog organiziranog kriminala u vezi sa slučajem Dženan Memić. Tema sastanka su bili i Dženan Memić i David Dragičević. Složili smo Gordana Tadić i ja da Okružno javno tužilaštvo Banja Luka predmet Davida Dragičevića dostavi na pregled Tužilaštvu BiH koje je stvarno nadležno da postupa u predmetima organizovanog kriminala“, kazao je Feraget.

Feraget je potvrdio da će istraga trajati i da će obuhvatiti veći broj lica. O imenima nije mogao govoriti.

“Mi nikad nećemo biti pobjednici. Dženana nema, Davida nema. Ovo nije posao advokata već tužioca. Meni ne treba ni slava, a ni mediji, ali ako sam malo olakšao porodici onda mi je to neka satisfakcija. Mi smo poraženi jer u ovoj državi nema vladavine prava, ali ovo je tračak nade. Međunarodna zajednica je iza nas“, kazao je Feraget.

On je dodao i da će ova istraga imati određene reperkusije na predmet protiv Ljube i Bekrije Seferovića koji u ponovljenom postupku vodi na Kantonalnu sudu u Sarajevu za izazivanje saobraćajne nesreće.

Porodica Memić u oktobru 2018. godine Državnom tužilaštvu je podnijela krivičnu prijavu protiv više od 40 osoba na čelu sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Tužilaštva KS Dalidom Burzić koju optužuju za podizanje lažne optužnice za saobraćajnu nesreću i zataškavanje ubistva Dženana Memića.

(Patria)

Danas objavljeno

Pala odluka: Od februara obavezna vakcinacija

M.

Erdogan putuje u Ukrajinu: “Imam nadu”

M.

Putinu stigla nova prijetnja od Bajdena

M.

Ostavite komentar