Otvoren gasovod "Snaga Sibira", vrednost projekta 400 milijardi dolara - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Otvoren gasovod “Snaga Sibira”, vrednost projekta 400 milijardi dolara

Predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping zvanično su putem video-konferencije pustili u rad jedan od najdužih gasovoda na svetu “Snagu Sibira”, preko kojeg će se gas iz Rusije isporučivati u Kinu.

“Snaga Sibira” je projekat ruskog “Gasproma” i Kineske nacionalne naftne kompanije, a gasovodnom mrežom dugom 4.000 kilometara godišnje će moći da prođe do 61 milijardu kubnih metara prirodnog gasa, uključujući i 38 milijardi za izvoz u Kinu.

Sporazum je zaključen na 30 godina, a njegova ukupna vrednost je oko 400 milijardi dolara, a izgradnja gasovoda trajala je više od pet godina.

Putin je preko video-konferencije ocenio da otvaranje gasovoda “Snaga Sibira” podiže rusko-kinesku energetsku saradnju na novi nivo.

“Ovaj korak podiže rusko-kinesku stratešku saradnju u oblasti energetike na kvalitativno novi nivo i približava nas rešenju zadatka koji smo postavili zajedno sa kineskim predsednikom Si Đinpingom da se do 2024. godine postigne bilateralna trgovina do 200 milijardi dolara”, rekao je Putin na ceremoniji otvaranja, prenosi Sputnjik.

Predsednik Kine je istakao da na prvom mestu treba da se osigura bezbednost i pouzdanost rada gasovoda, a potom ide briga za životnu sredinu.

“Važno je obratiti posebnu pažnju na zaštitu životne sredine, voditi računa o eksploataciji resursa u interesu zelenog, ekološki čistog, energetski efikasnog i razvoja sa niskom emisijom ugljen-dioksida”, rekao je Si.

Danas objavljeno

Sijarto: EU treba da iskoristi svaku priliku za dijalog sa Rusijom

M.

Novi zakon: Za dezertere deset godina zatvora

M.

Kadirov predložio mobilizaciju polovine pripadnika saveznih snaga

M.

Ostavite komentar