26. Oktobra 2019.

Otvaranje velike izložba “Zemljotres u Banjaluci 1969”

Big Portal

Izložba, koju će u 19.00 časova otvoriti gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, zajednički je projekat Arhiva Republike Srpske, Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske, a realizuje se pod pokroviteljstvom Grada Banjaluka.

Veliku izložbu čine dva osnovna segmenta – istorijsko-arhivski i umjetnički, uz prateće sadržaje, saopšteno je iz Gradske uprave.

Istorijsko-arhivski segment izložbe provodi kroz priču o istoriji Banjaluke kroz njena rušenja, obnavljanja i građenja od kraja Drugog svjetskog rata do 80-ih godina prošlog vijeka. Ovaj segment podijeljen je na više poglavlja i donosi raznovrsne istorijske materijale u vidu fotografija, arhitektonskih nacrta, građevinskih projekata, novinskih naslovnica, razglednica, mapa i dokumenata.

Najveći dio odnosi se na seriju razornih zemljotresa i njihove neposredne posljedice, dok prethodni i prateći dijelovi govore o razvoju, odnosno obnovi i urbanističkoj transformaciji grada u decenijama koje su prethodile, odnosno pratile zemljotres. U ovaj segment uključeni su arhivski filmovi i interaktivni elementi.

Umjetnički segment izložbe obuhvata odabrana djela iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, koja su u Banjaluku prispjela u “Akciji solidarnosti likovnih umjetnika Јugoslavije i svijeta”.

Akcija solidarnosti pokrenuta je već u prvim danima nakon zemljotresa kao plemeniti gest likovnih stvaralaca sa prostora tadašnje Јugoslavije, a potom i drugih krajeva svijeta, koji su odlučili da na svoj način, darovanjem umjetničkih djela, pruže podršku ugroženom gradu, navode iz Gradske uprave.

Zahvaljujući tome prikupljeno je približno 750 umjetnina različitih medija, što je poslužilo kao temelj za osnivanje Umjetničke galerije Banjaluka, današnjeg Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, i činilo njen početni fundus.

Arhivsku postavku izložbe potpisuje arhivista-informatičar Saša Đukić iz Arhiva Republike Srpske, a umjetničku viši kustos Žana Vukičević iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Izložbu, kako ističu iz Gradske uprave, prati obimna dvojezična publikacija sa istorijskom ekspozicijom i raspravnim tekstom koji je napisao viši arhivista i pomoćnik direktora Arhiva Republike Srpske, Vladan Vukliš, kao i tekstom Žane Vukičević i katalogom odabranih djela.

Iz Gradske uprave ističu da se pedeseta godišnjica katastrofalnog zemljotresa, tokom cijele ove sedmice obilježava se nizom, prigodnih memorijalnih događaja.

U Muzeju Republike Srpske u četvrtak, 24. oktobra, otvorena je izložba “50 godina od zemljotresa u Banjaluci”, autora Milenka Đorđevića, a u atrijumu Gradske uprave zainteresovani posjetioci mogu da vide multimedijalnu postavku o životu u ranjenom gradu u organizaciji Filatelističkog društva Banjaluka.

Zemljotres 27. oktobra 1969. godine devastirao je kompletan grad. Život je izgubilo 15 ljudi, 1.117 je teže ili lakše povrijeđeno. Materijalna šteta je bila ogromna.

Na današnjem Trgu Krajine i danas se nalazi sat, koji je prestao da kuca 27. oktobra 1969. godine u 9.11 časova, kao podsjetnik razorni potres koji je prije pet decenija zadesio Banjaluku.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare