Otvara se arhiv pape koji je "pacovskim tunelom" spasavao ustaše - BIGportal.ba
Region Vijesti

Otvara se arhiv pape koji je “pacovskim tunelom” spasavao ustaše

Otvaranjem tajnih arhiva pape Pija XII, 2. marta 2020. istoričarima će konačno biti dostupni dokumenti iz vremena vladavine najkontroverznijeg pape 20. veka.

I dok svetski istoričari već pripremaju beležnice u koje će zapisati delove papinih dokumenta u kojima se objašnjava njegova uloga u Holokaustu, u Hrvatskoj i regionu verovatno će biti zanimljivija njegova uloga u posleratnom spasavanju ratnih zločinaca, prenosi zagrebački Index.

Kako se navodi, kroz Vatikan je prolazio “pacovski tunel” kojim su od pravde, između ostalih, pobegle i ustaški glavešine, a oganizovao ga je sveštenik Krunoslav Draganović, kojeg Boris Rašeta u svojoj knjizi naziva “ustaškim Džejmsom Bondom”.

I sam Ante Pavelić zahvaljujući vezama sa Zavodom sv. Jeronima pobegao je od suda, kao i mnogi drugi zlikovci, a portal Indesk navodi da je o zločinima ustaškog režima papa morao puno toga da zna, ako ni zbog čega drugog, a onda zbog onoga što je govorio Alojzije Stepinac.

“Govori crkvenih velikodostojnika Vatikanu ne promiču. Zanimljivo će biti videti i šta je papa mislio o posleratnoj jugoslovenskoj vlasti, pogotovo u svetlu napora da Stepinca proglasi svetim. I jedna i druga kanonizacija zapele su na sporednom koloseku, i jedan i drugi znali su puno o najvećem zločinu u istoriji Evrope. I nisu se puno uzrujavali”, piše Index.

Papa Pije XII najpoznatiji je bio po konkordatu između Vatikana i nacističke Nemačke potpisanom 1933. godine, kojim su Sveta Stolica i Rajh uredili svoje odnose, a koji je on ugovorio još dok je bio nuncije, ambasador u Nemačkoj.

Njime su Katoličkoj crkvi garantovana prava, a zauzvrat su se katolici obvezali da neće previše prigovarati nacistima.

Kada je tik pred početak Drugog svetskog rata postao papa, Pije XII je više upozoravao na komunizam nego na nacizam, ali je ćutao o Holokaustu.

U preko 150.000 dokumenata trebalo bi da se nađu odgovori na pitanje koje najviše muči istoričare: Je li papa znao za konačno rešenje, je li znao za istrebljenje Jevreja, je li znao za Holokaust?

“Teško da nije znao. Vatikan stolećima ima izvrsnu obaveštajnu službu i teško da bi im promakao pokolj šest miliona ljudi. Nameće se i još možda važnije pitanje: Zašto poglavar Katoličke crkve nije reagovao?” piše Indeks.

Papa Pij XII, rođen je kao Euđenio Marija Ðuzepe Ðovani Pačeli, 2. marta 1876. godine, na isti dan 1939. godine izabran je za papu, a na isti dan 2020. godine njegov će arhiv postati dostupan javnosti.

Danas objavljeno

“Amerika koristi NATO da kontroliše saveznike”

M.

Optimističnije brojke u RS: Jedan novi slučaj zaraze koronom, nema preminulih

M.

Saobraćajka kod Gradiške: Automobil sletio sa puta, povrijeđene tri ososbe, dvije na liječenju u UKC Srpske

M.

Ostavite komentar