Otrovala se deca koja su konzumirala jestivi kanabis - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Otrovala se deca koja su konzumirala jestivi kanabis

Deca su u povećanom riziku od slučajnog trovanja jestivim jelima i drugim proizvodima od marihuane, navodi se u novoj studiji koja analizira pozive centara za kontrolu trovanja od januara 2017. do decembra 2019.

Pozivi o trovanju kao rezultat konzumiranja proizvoda kao što su koncentrati korova, ekstrakti, pića, češće uključuju decu mlađu od 10 godina, pokazalo je istraživanje u poređenju sa pozivima o trovanju osušenim biljkama kanabisa ili prethodno uvaljanim kanabisom.

Najveći udeo tih poziva odnosio se na jestiva jela od marihuane 36,6 odsto, pokazalo je istraživanje.

To je trend koji su pedijatri i lekari hitne pomoći tokom godina videli kako sve više država legalizuje marihuanu, rekao je dr Brajan Džonston, član izvršnog odbora Saveta američke akademije za pedijatriju za prevenciju povreda, nasilja i trovanja, koji nije deo studije.

“Deca su posebno ranjiva na trovanje kanabisom u jestivim proizvodima. Ovi proizvodi izgledaju poput kolačića, braunja, gumenih bombona ili soka. Mnogi su čak i namerno pakovani da podsećaju na popularne slatkiše”, rekao je Džonston, profesor pedijatrije sa Univerziteta u Vašingtonu.

Proizvodi napravljeni od korova često imaju “viši nivo tetrahidrokanabinola (THC) od neprerađenog biljnog materijala kanabisa”, otkrilo je istraživanje, što bi moglo da rezultira kratkoročnim efektima, poput “kognitivnog i psihomotornog oštećenja”.

“Uprkos svom uobičajenom izgledu, jedan kolačić sa kanabisom ili slatkiš mogu da sadrže nekoliko puta veću preporučenu dozu THC-a za odrasle. Svako ko jede jedan od ovih proizvoda – posebno dete – može da doživi efekte predoziranja kao što su intoksikacija, promenjena percepcija, anksioznost, panika, paranoja, vrtoglavica, slabost, nejasan govor, loša koordinacija ili čak problemi sa disanjem i srcem”, rekao je Džonston.

Studija, objavljena u ponedeljak u časopisu “JAMA Netvork Open”, otkrila je da je izloženost korovu u biljnom obliku opala tokom perioda studije, dok se izloženost proizvodima od marihuane “povećala u celini i za svaku određenu vrstu proizvoda”.

Studija je takođe pronašla više poziva centrima za kontrolu trovanja zbog marihuane u državama koje su legalizovale korov.

“Veće stope u legalnim državama sugerišu da se mogu očekivati stalna povećanja sa legalizacijom upotrebe kanabisa za odrasle u više država”, napisao je tim istraživača.

Pored toga, proizvođači mogu da razviju još više “novih proizvoda”, napisali su autori studije, “koji bi mogli da predstavljaaju dodatne zdravstvene rizike”.

“Pedijatri veruju da – ako je kanabis legalizovan za rekreativnu upotrebu – trebalo bi da postoje jaki propisi za jestive proizvode koji se prodaju u ambalaži za decu”, rekao je on.

“Trebalo bi da se zatvore, čak i nakon otvaranja i da sadrže najviše jednu porciju. A proizvođači bi trebalo da se odmaknu od pravljenja proizvoda koji izgledaju poput bombona, sokova ili deserta”, rekao je Džonston.

Roditelji koji žive u državama u kojima je marihuana legalna “mogu da daju dobar primer i nikada ne koriste ove proizvode pred decom”, rekao je Džonston, davajući sledeće savete:

“Ne kupujte jestive proizvode koji se mogu zameniti sa slatkišima ili nekom drugom uobičajenom hranom”.
“Skladištite ove proizvode na zaključanom mestu, dalje od dece – i budite sigurni da to rade i prijatelji ili rođaci koji brinu o vašoj deci”.
“Jestive proizvode uvek ostavljajte u originalnom pakovanju”.

Potrebno je učiniti više na zaštiti dece, dodao je Džonston.

Danas objavljeno

Grad u kom nikada nije dosadno

Vanja A

Glumica objavila rijetku fotografiju svojih 18-godišnjih blizanaca

Vanja A

Ronaldova djeca moraju da poštuju ova pravila

Vanja A

Ostavite komentar