Otmice i nasilje na Haitiju – bande preuzimaju kontrolu nad glavnim gradom - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Otmice i nasilje na Haitiju – bande preuzimaju kontrolu nad glavnim gradom

Najmanje 17 hrišćanskih misionara iz Sjedinjenih Država i članovi njihovih porodica, uključujući i decu, otela je banda u Port o Prensu dok su napuštali sirotište, potvrdili su haićanski bezbednosni zvaničnici.

Detalji o otmici ostali su nejasni, ali lokalni zvaničnici kažu da su misionari oteti iz autobusa koji je išao ka aerodromu.

Haiti je godinama u stanju političkih previranja, a situacija se drastično pogoršala posle ubistva predsednika Žovanela Moiza u julu ove godine. Otmice su takođe učestale, ali čak i u zemlji koja je navikla na rašireno bezakonje, otmica tako velike grupe Amerikanaca šokirala je zvaničnike.

Nasilje raste u glavnom gradu Port o Prensu. Prema nekim procenama, bande sada kontrolišu otprilike polovinu grada. U ponedeljak su bande pucale na školski autobus, pri čemu je povređeno najmanje pet ljudi, uključujući učenike, dok je banda otela drugi gradski autobus.

Kidnapovanje američkih misionara dogodilo se samo dan nakon što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija produžio svoju misiju na Haitiju za devet meseci.

Mnogi Haićani pozivali su Sjedinjene Države da pošalju vojsku da stabilizuje situaciju, ali administracija predsednika Džozefa Bajdena nije bila voljna da pošalje trupe.

Danas objavljeno

Fauči pozvan na brifing zbog opasnog soja; Kako će se Amerika boriti? “Ključ su djeca”

M.

Palmer: Izbori treba da vrate povjerenje građana

M.

Sud BiH oslobodio srpske policajce optužbi za Srebrenicu

M.

Ostavite komentar