29. Novembra 2021.

Otkud BMW-u XM i zašto Citroen nije reagovao na to?

Big Portal

Najavljeni BMW XM i Citroen XM osim imena nemaju puno toga zajedničkog.

Kao što dobri poznavaoci automobilske istorije znaju, XM je kao naslednik CX-a nastavio negovati tradiciju Citroenovih drumskih krstarica, ali uz neke manje kompromise.

Bio je to fascinantan automobil koji je i danas, nekoliko decenija kasnije, merilo udobnosti, pa ne čudi što se svojevremeno okitio i titulom Evropskog automobila godine.

BMW-ov koncept pak ide u potpuno drugom smeru. Nameće se snagom (sa preko 700 KS dobijenih uz pomoć M odeljenja), a to je već najavio ogromnom prednjom maskom, koja je još i osvetljena.

Ipak, ime XM bode u oči. Ali, zašto se onda Citroen ne oglašava? Kako piše Carscoops, Citroen i BMW su unapred postigli dogovor o pravima korišćenja pojedinih imena.

Izvor iz Citroena je to ovako objasnio za Carscoops:

“Upotreba imena XM od strane BMW-a je rezultat konstruktivnog dijaloga između Citroena i bavarskog proizvođača. Efektivno, to je rezultat džentlmenskog dogovora, koji se već reflektovao na predstavljanje Citroena sa oznakom X u imenu, poput C5 X (slično BMW X5), te BMW-ove želje da povežu oznaku X u svetu motosporta koristeći slavni M potpis. Sa druge strane, Citroen zadržava pravo da koristi X u imenima svojim automobila.”

Inače, BMW će koncept XM predstaviti za dva dana, 29. novembra, kada ćemo saznati više detalja o ovom vozilu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare