Otkriveno vrijedan arheološki nalaz u grobnici u Engleskoj - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Otkriveno vrijedan arheološki nalaz u grobnici u Engleskoj

Iskopavanja prostrane anglosaksonske grobnice u Northemptonširu otkrila su hiljade perli i broševa, zajedno sa oružjem, tekstilom i drugim vrijednim predmetima.

Stručnjaci iz londonskog Muzeja arheologije otkrili su grobnicu u Overstoun gejtu tokom priprema za gradilište na površini od 15 hektara.

Tokom 12 mjeseci rada, tim je identifikovao 154 groba sa skoro 3.000 dragocjenih predmeta.

To uključuje oko 2.000 pojedinačnih perli, 150 broševa, 75 kopči, 15 prstenova…

Istraživači su takođe pronašli kozmetičke komplete, koštane češljeve i oružje, uključujući 40 noževa, 25 koplja i 15 štitova.

Screenshot
Screenshot

Tim je čak pronašao sačuvane komade tekstila, što je prava rijetkost.

Pored groblja, otkrio je i anglosaksonsko naselje sa ostacima 20 zgrada.

Takođe su otkrivene četiri zgrade iz bronzanog doba, zajedno sa 46 praistorijskih grobnih mesta.

“Na lokaciji Overstoun lejs, nalazi se najveće anglosaksonsko groblje ikad pronađeno u Northemptonširu, i retkost je da se pronađu i grobnice i ostaci naselja tokom jednog iskopavanja”, rekao je predstavnik Muzeja Sajmon Markus.

“Iskopavanja će nam pomoći da shvatimo kako su ljudi živjeli i u anglosaksonskom periodu, prije oko 1.500 godina, i u bronzano doba, pre skoro 4.000 godina”, dodao je.

Istraživači se nadaju da će im pronađeni ostaci, među kojima su i ljudski, mnogo toga objasniti o ishrani, zdravlju, pa čak i o poreklu samih ljudi, dok nas njihove zgrade mogu naučiti kakav je bio njihov svakodnevni život i kako su koristili zemljište tokom različitih perioda.

Dodali su da je ovaj pronalazak ogroman napredak u razumevanju dva ključna razdoblja u istoriji ovog područja – bronzanog doba i saksonskog perioda i da sada postoji jedinstvena priča koja povezuje ljude tokom 3.000 godina.

(RTS)

Danas objavljeno

Tužna realnost: Madonna na posljednjim fotografijama izgleda neprepoznatljivo, ruke skriva iz jednog razloga

Vanja A

Razvodi se Robin Rajt

Vanja A

Picerija razbjesnila goste jer dodatno naplaćuje sječenje pice

V.R.

Ostavite komentar