Otkriveno šta je ključno za noć bez buđenja - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Otkriveno šta je ključno za noć bez buđenja

Ako se trudite da spavate sedam sati svake noći i želite da se ne budite postoji nekoliko načina kojima možete ovo i da iskontrolišete.

Za početak, ne gledajte u telefon najmanje sat vremena pre spavanja i izbegavajte konzumaciju kofeina kasno popodne i uveče. Ono što je jedna od ključnih stvari je i to da bi trebalo da vam spavaća soba bude što tamnija.

Vaše okruženje za spavanje treba da bude tamno za optimalan odmor, prema nedavnoj studiji objavljenoj u naučnom časopisu PNAS. Istraživači spavanja na Medicinskom fakultetu Feinberg Univerziteta Northvestern otkrili su da izlaganje čak i maloj količini ambijentalnog svetla tokom noći može da bude štetno za kardiovaskularne funkcije dok spavate i povećaju otpornost na insulin sledećeg jutra, prenosi Real Simple.

Prekomerno izlaganje večernjem svetlu može negativno da utiče na metaboličke funkcije. Naš mozak koristi prisustvo svetlosti kao signal da je vreme da budemo budni i na oprezu, a tamu kao signal da je vreme da se isključimo i spavamo. Izlaganje svetlosti aktivira nervni sistem i povećava broj otkucaja srca, tako da smo spremni za dan. Noću, s druge strane, parasimpatički nervni sistem, naš sistem za odmor i varenje, treba da preuzme vodeću ulogu, promovišući opuštanje, smanjenje otkucaja srca i održavanje zdravog metabolizma.

“Vaše oči su direktna veza sa delom mozga koji kontroliše cirkadijalni ritam. Ako postoji značajna količina svetlosnih smetnji u vreme kada vaše telo pokušava da zaspi, to može da izazove loš san ili nezdravo programirane cikluse spavanja, što može da dovede do značajnog broja drugih medicinskih problema”, kažu autori istraživanja.

Šta možete da preduzmete:

  • Trudite se da ne zaspite sa uključenim televizorom
  • Isključite ili uklonite sve uređaje koji stvaraju nepotrebno svetlo
  • Postavite zavese za zamračivanje
  • Nosite masku za spavanje

Danas objavljeno

Najjednostavniji načini za sušenje voća

Vanja A

Partneri u braku često se ugoje zajedno: Kako da to izbjegnete?

Vanja A

Plaćaju da pijete vino u Španiji i Portugalu, dnevnica 240 evra

Vanja A

Ostavite komentar