31. Augusta 2022.

Otkriveno koja je najzdravija kombinacija namirnica za doručak

Big Portal

Stručnjaci kažu kako se kontrola šećera može sprovoditi i ako jedete ukusnu hranu, potrebno je samo uneti male promene.

Pa ako ujutru pojedete zdrav obrok pun nutrijenata, to je odličan način za kontrolu šećera u krvi. Međutim, šta još možete uraditi posle ustajanja kako biste sprečili probleme tokom dana?

Prema rečima nutricionistkinje Ejmi Gudson, jedna od najboljih stvari koju možete uraditi ujutru za kontrolu šećera u krivi je da kombinujete ugljene hidrate pune vlakana s proteinom.

Radi se o tome da su ovi nutrijenti važni za zdravu ishranu kod osoba koje imaju problema sa šećerom u krvi jer ugljeni hidrati uzrokuju skok nivoa šećera ako se ne kombinuju s namirnicama koje se sporo vare.

Ugljeni hidrati su brzi izvor energije i telo ih zahteva jer se jako brzo vare.

“Namirnice poput zobene kaše ili heba od celih žitarica sporo se vare, ali zaslađeno testo, kolači i slične namirnice uticaće na negativne promene ako ih jedete same”, pojasnila je Gudson.

Na sreću, ako doručku dodate ukusne proteine uz ugljene hidrate, možete lakše da kontrolišete šećer u krvi.

“Proteini se jako sporo vare, brzo zasite i ostave vas sitim dugo nakon obroka. Dakle, upravo će kombinacija namirnica pomoći da se šećer u krvi stabilizuje”, dodaje Gudson.

Stručnjaci i naučnici potvrdili su da se radi o jako dobroj kombinaciji za zdravlje.

Iako to ne uključuje ugljene hidrate, postoje dokazi koji tvrde da proteini neće povećati nivo šećera u krvi i mogu ustvari sniziti glukozu u krvi kod osoba koje imaju dijabetes tip 2.

Znači, ako jedete samo ugljene hidrate možete računati na porast nivoa šećera u krvi, ali ako ih kombinujete s proteinima možete učiniti puno.

To ne znači da morate da izbegavate ugljene hidrate, ali pazite koje jedete.

Ako tražite ideju za ukusan ručak koji sadrži ugljene hidrate s puno vlakana, Gudson ima nekoliko ideja:

“Počnite dan tako da kombinujete jaja i proteine i hleb od celih žitarica, grčki jogurt s borovnicama i žitaricama, zobenu kašu sa semenkama i mesom, ili smuti s kravljim mlekom, grčkim jogurtom i voćem, ali ne maslacem”, otkrila je Gudson.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare