Otkriveno kako se korona tako brzo širila Italijom - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Otkriveno kako se korona tako brzo širila Italijom

Međugradski saobraćaj u Italiji je, zbog epidemije koronavirusa, sveden na namjanju moguću meru, mali, neophodni broj vozova i autobusa koji su zadrzani da saobracaju među italijanskim regijama su poluprazni ili cak sasvim prazni, međutuim, nevidljivi i neželjeni putnik, Covid19, širio se uzduz italijanskog poluostrva, upravo duž puteva i željezničkih pruga.

To otkriva upravo objavljena studija nekoliko univerziteta a pod rukovodstvom Milanskog Politehnika. Studija pokazuje da se virus, za koji je vec utvrđeno da se siri direktnim kontaktom ljudi, širi po terenu, cemu svakako doprinosi putovanje osoba. Ovo je prvo istraživanje koje pokazuje širenje prostorno, po terenu.

Koristeci podatke Instituta za statistiku došlo se do broja osoba koje, zbog posla, putuju od kuce do radnog mjesta, iz jedne u drugu regiju, a uz pomoć mobilnih telefona mogla se konstruisati geo-lokalizacija tih osoba.

Studija pokazuje, u vidu koncentričnih krugova, kako se virus širio u najteže pogođenoj regiji Lombardiji gde je najveće kretanje ljudi zbog posla i gde je najarazvijena saobraćajna mreža, proširio u druge regije sledeđi na neki nacin saobracajne komunikacije.

Zamimljivo je da je širenje prema regijama na obalama Tirenskog mora bilo slabije jer je, prema autorima studije, planinski lanac Apenina, posluzio kao barijera.

A podatak da je na jugu Italije bilo manje zaraženih, se između ostalog, tumaci prema ovoj studiji, činjenicom da je mreža putnih i željezničkih veza na jugu mnogo slabije razvijena.

Jedan od važnijih zaključaka istrazivanja je da se u fazi liberalizacije restriktivnih mera, velika pažnja mora posvetiti kretanju ljudi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Danas objavljeno

“Bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv”

M.

Uhapšena još dva muškarca zbog ubistva Đokića

M.

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

Ostavite komentar