30. Oktobra 2019.

Otkriveni dokazi da je jednu ulicu u Jerusalimu izgradio Pontije Pilat

Big Portal

Ulica kojom se ide od najjužnije kapije grada prema tom svetilištu bila je zatrpana ruševinama kada su Rimljani uništili i opljačkali grad 70. godine.

Drevni prolaz su prvi otkrili britanski arheolozi 1894. godine u jerusalimskom “Davidovom gradu”.

Nakon iskopavanja tokom posljednjih šest godina nađen je dio te ulice dug 220 metara i preko 100 novčića iz doba Pontija Pilata, prenose britanski mediji.

Arheolozi i istoričari istražuju mrežu ulica koje su izgradili Rimljani u Jerusalimu više od 150 godina. Pomenuta ulica, takozvani “put hodočasnika”, smatrana je značajnom i ranije ali se vjerovalo da je izgrađena u drugom periodu, a zbog novog otkrića sada se pripisuje Pontiju Pilatu koje je bio guverner Judeje od 23. do 36. godine.

Mediji podsjećaju da je Pilat najpoznatiji kao biblijski zvaničnik koji je predsjedavao suđenjem Isusu i naredio da bude razapet na krstu.

Otkriće porijekla ulice je objavljeno u žurnalu Instituta za arheologiju Univerziteta Tel Aviv gdje je navedeno da novčići potiču iz 31. godine, više od tri decenije od smrti kralja Iroda za koga se vjerovalo da je izgradio ulicu.

Arheolozi smatraju da su ti novčići dokaz da je ulicu gradio Pontije Pilat.

Autori članka Nahšon Santon, Moran Hagbi, Džoe Uziel i Donald T Ariel su rekli da je ulica široka najmanje osam metara, da je bila ukrašena izrezbarenim kamenom i da je spajala važna mjesta u Jerusalimu što smatraju dokazom da su njome išli hodočasnici.

“Imajući u vidu hronološki okvir, dužinu mandata Pontija Pilata i stabilnost njegove ere uz druge infrastrukturne projekte zabilježene u istorijskim izvorima po svoj prilici Pilat stoji iza izgradnje jedne od glavnih jerusalimskih ulca”, napisali su arheolozi, podsjetivši da se pre te studije ni jedan od jerusalimskih građevinskih projekata, sem akvadukta, nije sa sigurnošću pripisivan ni jednom rimskom guverneru.

Pontije Pilat je bio peti guverner rimske provincije Judeje. Jevrejski istoričar Josif Flavije i filozof Filon iz Aleksandrije zabilježili su napetost i nasilje između Pilatove administracije i jevrejske populacije iako njegov dug mandat sugeriše da je bio sposoban guverner.

Ulica koja se sada njemu pripisuje vodi od Bazena Siloam gdje je Isus čudom izliječio čovjeka rođenog slijepog otprilike u isto vrijeme kada je ulica izgrađena.

Ona je pokrivena velikim kamenim pločama uobičajenim širom Rimske imperije.

Istražitelji procjenuju da je oko 10.000 tona krečnjačkih stijena upotrebljeno za izgradnju, što je bio veliki poduhvat i da je ulica između ostalog bila možda namijenjena da smanji napetost u odnosima s jevrejskim stanovništvom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare