Otkriveni detalji o 30 drevnih sarkofaga iz Luksora - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Otkriveni detalji o 30 drevnih sarkofaga iz Luksora

Egipatsko ministarstvo za antikvitete objavilo je detalje o 30 drevnih sarkofaga koji su nedavno otkriveni u južnom gradu Luksor.

Generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete Mostafa Vaziri, rekao je novinarima da su kovčezi sa natpisima i slikama pronađeni u nekropoli Asasif na zapadnoj obali reke Nil, u blizini Luksora.

On je naveo da su sarkofazi bili namenjeni muškarcima, ženama i deci iz 22. dinastije (945-715 p.n.e.), a jedan sveštenik ih je otkrio i sakrio zbog straha da ne budu opljačkani. Kovčezi su bili poređani u dva reda, a gornji je bio poprečno postavljen u odnosu na donji.

Egipat želi da privuče pažnju javnosti svojim arheološkim otkrićima u nadi da će oživeti turistički sektor, koji je teško pogođen nemirima nakon promene vlasti 2011. godine. Većina grobnica u Asasifu, koji je blizu Doline kraljeva, potiče iz kasnog razdoblja (664-332 p.n.e.) starog Egipta.

Tu su i grobnice iz ranije 18. dinastije (1.550-1.292 p.n.e.), koja je bila prva u sklopu Novog kraljevstva. U Dolini kraljeva pronađene su grobnice poznatih faraona Ahmosea, Hatšepsuta, Tutmosisa III, Amenhotepa III, Eknatona i Tutankamona.

Prošle nedelje ministarstvo za antkvitete je objavilo da su arheolozi otkrili drevno “industrijsko područje” u Luksorovoj zapadnoj dolini.

Danas objavljeno

Britni Spirs pozirala sa sinovima u prirodi, fanovi iznenađeni koliko su dječaci porasli

Zeljka

Preminuo Ronald Pikap

Zeljka

Majka postala hit na internetu: “Učim svoje ćerke da nevinost ne postoji”

Zeljka

Ostavite komentar