Otkrivena statua posvećena osnivaču bitkoina u Budimpešti - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Otkrivena statua posvećena osnivaču bitkoina u Budimpešti

Impozantna bronzana statua anonimnom tvorcu digitalne valute bitkoin otkrivena je u Budimpešti, a njeni tvorci kažu da je prva u svijetu podignuta njemu u čast.

Statua je podignuta u poslovnom parku blizu rijeke Dunav, a bista se nalazi na kamenom postolju sa ugraviranim imenom Satoši Nakamoto, pseudonimom misterioznog programera bitkoina čiji pravi identitet nije poznat, piše AP.

„Smatramo da je Satoši osnivač čitave industrije kriptovaluta. On je stvorio bitkoin, stvorio je blokčein tehnologiju, on je bog našeg tržišta“, rekao je Andras Giorfi, osnivač projekta.

Statua je umotana u bronzanu kapuljaču sa logom bitkoina, jako je uglačana kako bi bila reflektujuća poput ogledala u kojem se gledaoci mogu vidjeti, piše AP.

Autori statue su vajari Reka Gergeli i Tamas Gili koji su nastojali da pokažu ljudski oblik dok su ostali vjerni anonimnosti Nakamota.

„Bio je to veliki izazov. Vrlo je teško napraviti portretnu skulpturu osobe za koju ne znamo kako izgleda. Nadam se da sam kroz jezik sulpture uspeo da prenesem osnovnu ideju bitkoina, da on pripada svima i nikome u isto vreme“, rekao je Gili.

Kako je rekao, na otkrivanje skulpture pozvan je i Nakamota, kako bi se končno saznao njegov identitet.

Iako je događaj privukao nekoliko stotina ljudi, niko se nije oglasio kao osnivač kriptovalute koja je provukla desetine miliona investitora i koja je usvojena ovog mjeseca kao legalna valuta u Salvadoru.

Glassrpske.

Danas objavljeno

Pojavile su se informacije o prvim MSI Intel Z690 matičnim pločama

Vanja A

Samsung Galaxy Tab S8 se pojavio na renderima

Vanja A

Google izdao hitno upozorenje za sve korisnike Chrome-a

Zeljka

Ostavite komentar