Otkrivena slaba tačka svih virusa - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Otkrivena slaba tačka svih virusa

Američki stručnjaci otkrili su slabu tačku, Ahilovu petu većine virusa koji muče čovečanstvo, čime je načinjen korak ka univerzalnoj vakcini.

Kao što se može videti u slučaju koronavirusa, razvoj vakcine je dugotrajan proces, a jedan od razloga je i to što istraživači posvećuju vreme, pažnju i resurse ciljajući viruse posebno, jedan po jedan.

Istraživači Opšte bolnice u Masačusetsu (MGH), međutim, locirali su Ahilovu petu svih virusa, koja bi mogla da bude od vitalnog značaja za čovečanstvo.

”Cilj nam je da razumemo kako naš imuni sistem radi da bismo pronašli način da se izborimo sa velikim brojem virusa, a ne samo da razvijemo vakcinu protiv jednog“, rekla je Kejt Džefri, predvodnica istraživanja.

Ranjiva tačka svih virusa zapravo je prost protein AGO4, koji pripada porodici proteina Argonaut (AGO), o čijoj važnosti do sada nije bilo mnogo dokaza.

Štit od virusa

Međutim, sada je utvrđeno da jedan od njih ima jedinstvena antivirusna svojstva u ćelijama sisara.

Tokom ispitivanja više proteina iz porodice Argonaut, čiji zaključci su objavljeni u časopisu Cell Reports, utvrđeno je da su samo ćelije sa manjkom AGO4 podložne, odnosno hiperosetljive na viruse infekcije, poput influence.

Kada utvrdimo kako možemo da pojačamo prirodnu telesnu odbranu sa AGO4, virusi ne bi trebalo više da predstavljaju problem.

„Sledeći korak nam je da utvrdimo koliki je spektar virusa na koje utiče pomenuti protein. I onda treba da shvatimo kako da pojačamo aktivnost AGO4 kako bismo ujedno osnažili zaštitu protiv virusnih infekcija“, istakla je Kejt Džefri.

Uprkos tome što predstoji još posla, naučnici ističu da je ovo važan korak prema razvoju univerzalne vakcine i potencijalnog lečenja nekih od najsmrtonosnijih virusa.

Danas objavljeno

Recept napitka koji diže imunitet: Zlatno mlijeko

Vanja A

Vitamini iz boce – direktno jačanje imuniteta i podizanja opšte zdravstvene slike

Vanja A

Tjestenina sa hrskavom suvom slaninom i pavlakom

Zeljka

Ostavite komentar