22. Januara 2020.

Otkrivena nova metoda koja bi mogla da liječi sve vrste raka

Big Portal

T-ćelija iz krvi, koju je otkrio naučni tim u Kardifu, ima receptor koji bi mogao u laboratorijskim uslovima da pronađe i ubije širok spektar ćelija raka.

Ovaj metod mogao bi da eliminiše sve oblike tumora pluća, kože, krvi, debelog creva, dojke, kostiju, prostate, jajnika, bubrega i grlića  materice.

Pri tome, zdravo tkivo ostaje netaknuto.

Metod još nije testiran na pacijentima, ali naučnici tvrde da ima “ogroman potencijal”.

Imunološki sistem je prirodna odbrana tela od infekcija, ali, takođe, napada i ćelije raka.

Naučnici su u krvi pronašli takozvanu T-ćeliju, koja, kako tvrde, može da skenira telo i proceni da li postoji pretnja zdravlju, koju je potrebno eliminisati.

Ove ćelije mogu se koristiti za napade na širok spektar karcinoma.

“Na ovaj način postoji mogućnost lečenja svakog pacijenta. Niko nije verovao da je to moguće – da bi jedna T-ćelija mogla da uništi različite vrste raka”, navodi profesor Endrju Sivel za BBC.

T-ćelije imaju na svojoj površini receptore koji im omogućavaju da gledaju na “hemijskom nivou”.

Receptor T-ćelije deluje u interakciji sa molekulom koji se zove “MR1”, a koji se nalazi na površini svake ćelije u ljudskom telu.

Naučnici smatraju da upravo “MR1” označava izobličeni metabolizam koji se događa unutar ćelije karcinoma. Istraživači tvrde kako bi njihov T-ćelijski receptor mogao dovesti do “univerzalnog” lečenja raka.

Zamisao je da se od pacijenta obolelog od raka uzme uzorak krvi. Njegove T-ćelije potom bi se genetski modifikovale i reprogramirale tako da same naprave receptor za otkrivanje raka.

Takve ćelije bile bi uzgajane u laboratoriji, a zatim ubrizgavale u pacijente. Istraživanje je do sada testirano samo na životinjama i na ćelijama u laboratoriji.

Lusia Mori i Dženaro de Libero sa Univerziteta u Bazelu potvrđuju da istraživanje ima veliki potencijal, ali da je prerano reći da li će delovati kod svih vrsta karcinoma.

“Izuzetno smo uzbuđeni zbog imunoloških funkcija T-ćelije”, navode oni.

Foto: Reuters

Izvor: N1

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare