Otkrivena najjača kombinacija lijekova koja može da uništi kovid 19 - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Otkrivena najjača kombinacija lijekova koja može da uništi kovid 19

Istraživači su identifikovali moćnu kombinaciju antivirusnih lekova za lečenje kovida 19. Kombinovanje leka brekuniar sa remdesivirom ili molnupiravirom koje je odobrila američka Uprava za hranu i lekove za hitnu upotrebu, inhibirala je virus SARS-CoV-2 u ljudskim respiratornim ćelijama i kod miševa, prema novoj studiji koju su vodili istraživači u školi “Perelman medicine” na Univerzitetu Pensilvanije i Medicinskom fakultetu Univerziteta Merilend.

Nalazi, objavljeni u časopisu Nature, sugerišu da su ovi lekovi snažniji kada se koriste u kombinaciji nego pojedinačno.

“Iako još uvek nisu testirane u kliničkim ispitivanjima, kombinacije lekova identifikovanih u njihovoj studiji imaju potencijal da postanu veoma obećavajući tretmani za kovid 19”, kaže glavna istraživačca dr Sara Čeri, profesorka patologije i laboratorijske medicine.

“Identifikovanje kombinacija antivirusnih lekova je zaista važno, ne samo zato što to može da poveća snagu lekova protiv koronavirusa, već kombinovanje lekova takođe smanjuje rizik od rezistencije”, rekla je Čeri, a prenosi Technology.

Istraživači su identifikovali 122 leka koji su pokazali antivirusnu aktivnost i selektivnost protiv koronavirusa, uključujući 16 analoga nukleozida – najveću kategoriju antivirusnih lekova koji se klinički koriste.

Među 16 su bili remdesivir, koji se daje injekcijom u venu i koji je odobrila FDA za lečenje kovida i molnupiravir, oralna pilula koja je odobrena za upotrebu u decembru.

Takođe među 122 kandidata za lek, istraživači su identifikovali panel inhibitora biosinteze nukleozida domaćina, uključujući eksperimentalni lek brekvinar.

Inhibitori biosinteze nukleozida funkcionišu tako što blokiraju sopstvene enzime u telu da prave nukleozide, što sprečava virus da bude u stanju da “ukrade” građevne blokove RNK i da se replicira.

Nukleozidi su glikozilamini koji se sastoje od nukleobaza vezanih za ribozne ili dezoksiribozne šećere putem beta-glikozidne veze. Primeri nukleozida su citidin, uridin, adenozin, guanozin, timidin i inozin.

Brekuinar se trenutno testira u kliničkim ispitivanjima kao lek za kovid 19 i kao deo potencijalne kombinovane terapije za neke vrste raka.

Istraživači su testirali lekove u ćelijama pluća, kao i na miševima, i otkrili da su ove kombinacije bile veoma efikasne protiv više sojeva koronavirusa, uključujući i delta varijantu.

Tim je sada u procesu testiranja lekova protiv omikrona.

Pored toga, istraživači su otkrili da se Pakslovid — oralni antivirusni lek koji je nedavno odobrila i FDA — može kombinovati sa remdesivirom ili molnupiravirom za “aditivni” efekat protiv SARS-CoV-2.

Sledeći korak bi bio da se ove kombinacije lekova testiraju u kliničkim ispitivanjima.

Danas objavljeno

Namirnice koje će vam osigurati energiju za čitav dan

Vanja A

Diplomatska torta sa orahom, stvorena za vrhunsko uživanje

Vanja A

Dijetalnii čizkejk: Otmjeni slatkiši sa šargarepom

Vanja A

Ostavite komentar