22. Decembra 2022.

Otkrivena misterija: Ovako TikTok preporučuje korisnicima snimke

Big Portal

Na taj način možete da dobijete više uvida u neke od razloga zašto vam je određeni video preporučen. Neki od razloga uključuju “interakcije korisnika”, što se odnosi na sadržaj koji gledate, volite ili delite, komentare koje postavljate i stvari koje ste tražili u aplikaciji, nalozi koje pratite ili predložene naloge za vas, nedavno objavljen ili popularan sadržaj u vašem regionu.

Kao i druge društvene mreže, TikTok se oslanja na algoritme za prikazivanje personalizovanog sadržaja za korisnike u nadi da će da ih zadrži angažovanim. Ali ovi algoritmi su obično “crne kutije”.

Nova funkcija prestaje da istinski demistifikuje tu crnu kutiju pružanjem detalja o određenim aktivnostima ili nalozima koji utiču na algoritamske preporuke. TikTok je rekao da planira da izgradi funkciju sa više detalja u budućnosti.

“Gledajući unapred, nastavićemo da širimo ovu funkciju da bismo doneli više transparentnosti preporukama za sadržaj”, navodi kompanija u postu na blogu.

Kada je TikTok omogućio novo ažuriranje?

Novo ažuriranje dolazi nakon ponovljenog ispitivanja da moćni algoritam TikTok-a može da odvede korisnike, a posebno njegove najmlađe korisnike, na potencijalno štetne teme kao što su sadržaji o samoubistvu i poremećajima u ishrani, prenosi BIZLife.rs.

Takođe stiže kada sve veći broj državnih i saveznih zakonodavaca nastavlja da vrši pritisak na TikTok zbog veza sa Pekingom preko njegove matične kompanije. Kritike su se pojačale ranije ove godine nakon što je izveštaj Buzzfeed News-a rekao da se nekim američkim korisničkim podacima više puta pristupalo iz Kine. Citirao je jednog zaposlenog koji je navodno rekao: “U Kini se sve vidi”. TikTok je, sa svoje strane, potvrdio da pojedini zaposleni u Kini mogu da pristupe američkim korisničkim podacima.

Prošle nedelje, trio poslanika predvođeni republikanskim senatorom Markom Rubiom predstavilo je nacrt zakona koji ima za cilj da zabrani rad TikToka u Sjedinjenim Američkim Državama. U izjavi u kojoj je najavljivao predloženi zakon, Rubio je optužio TikTok da prikuplja podatke za “manipulisanje fidovima” i proglasio aplikaciju “marionetskom kompanijom Komunističke partije Kine.

TikTok godinama pregovara sa Vladom SAD o potencijalnom dogovoru koji se bavi pitanjima nacionalne bezbednosti i omogućava aplikaciji da nastavi da služi američkim klijentima. TikTok je takođe preduzeo korake da izoluje korisničke podatke u SAD od drugih delova svog poslovanja.

TikTok je dao niz najava poslednjih godina u pokušaju da ublaži zabrinutost, uključujući alatke za objavljivanje koje pomažu korisnicima da prilagode preporuke sadržaja, uvođenje roditeljskog nadzora kako bi korisnicima dalo više opcija da ograniče ono što njihova deca mogu da vide u aplikaciji i obećanje više transparentnost u vezi sa svojim sistemima moderiranja sadržaja za istraživače.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare