20. Decembra 2020.

Otkrivena misterija o najusamljenijoj kući na svijetu: Lovci je koristili kao bazu

Big Portal

Oko nje postoje brojne misterizone teorije, a prema jednoj, kuću je sagradio milijarder koji se planirao preseliti na udaljeno ostrvo u slučaju apokalipse u kojoj bi se zombiji pojavili na Zemlji.

Druga teorija kaže da u toj kućici živi neki vjerski fanatik, pustinjak. Postojala je i priča o tome da je islandska Vlada poklonila ostrvo pjevačici Bjork, no to je demantirano. Bilo je čak i onih koji su tvrdili da kuća uopće ne postoji, no fotografije koje se pojavljuju na društvenim mrežama su dokaz da postoji.

Elliðaey je dio arhipelaga Vestmannaeyjar, sada je potpuno pust, no bio je naseljen prije otprilike 300 godina. Pet porodica živjelo je tamo i uglavnom su se oslanjale na ribolov, lov na puffine (vrsta ptice) i uzgoj stoke. Do 1930-ih posljednji stanovnici napustili su ostrvo koje je od tada pusto.

Stvarna priča oko misteriozne kuće na ostrvu daleko je manje uzbudljiva od teorija koje postoje o njoj. Kuća, zapravo služi kao baza za grupu koja organizira aktivnosti lovaca na ostrvu. Imanje nema struje, tekuće vode i unutarnjih vodovoda.

Međutim, ima saunu, koju napaja prirodni sistem za prikupljanje kišnice.

Ostrvo je inače rezervat prirode i zaštićeno područje, a turističke firme nude jednodnevne izlete u Elliðaey, za turiste koji žele istražiti njegovo prirodno okruženje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare