Otkrivena 44 zlatnika iz 7. veka skrivena u zidu u strahu od muslimanskih osvajača - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Otkrivena 44 zlatnika iz 7. veka skrivena u zidu u strahu od muslimanskih osvajača

Četrdeset četiri zlatnika iz sedmog veka otkrivena su u zidu kuće u rezervatu prirode na severu Izraela. Arheolozi veruju da su zlatnici sakriveni tokom muslimaskog osvajanja tog područja 635. godine.

Teški oko 170 grama, skriveni novčići pronađeni na lokalitetu Hermon strim kod drevnog grada Banijas na severu Izraela.

Arheolozi kažu da će pronalazak dati novi uvid u privredu tog područja tokom poslednjih četrdeset godina vladavine Vizantije na tim prostorima.

„Mislimo da je vlasnik sakrio svoje bogatstvo zbog pretnje rata, nadajući se da će se jednog dana vratiti po njega. Sada znamo da nije bio te sreće”, kaže Joav Lerer, direktor lokaliteta.

Osim zlatnika, arheolozi su u stambenom delu drevnog grada Banijasa otkrili ostatke građevina, kanala za vodu i cevi, bronzane novčiće i mnogo drugih stvari.

Gabrijela Bijovski, numizmatički stručnjak pri Izraelskoj službi za antikvitete, kaže da su neki od novčića bili sa likom imperatora Flavija Foke, ali je na većini bio utisnut lik njegovog naslednika Iraklija.

Banijas ima posebno mesto u hrišćanskoj tradiciji, jer je u njemu Isus rekao apostolu Petru: „Na ovoj steni, izgradiću svoju crkvu”.

Danas objavljeno

Ispovijest ljubavnice princa Harija: „S njim sam doživjela najveću strast“

Zeljka

Njujorški policajci izvukli čovjeka sa pruge tik prije nego što je naišao voz

Zeljka

Na pragu zime Đavolja varoš još mističnija

Zeljka

Ostavite komentar