20. Novembra 2020.

Otkriven testament patrijarha Irineja, tajnu krije sef Patrijaršije

Big Portal

“Ja Irinej Gavrilović kao smrtni čovek smatram za dužnost da ovim svojeručnim pisanim testamentom, dok sam u dobrom zdravlju i pri čistoj svesti, iskažem svoju poslednju volju, kako se ima posle moje smrti postupiti mojom imovinom”, napisao je počivši patrijarh u vrijeme dok je bio episkop niški.

Po pravilu testamentom se ostavlja dio Eparhiji, nekom manastiru i srodnicima. U vrijeme dok je pisao testament, episkop niški Irinej sve što ima jeste podijelio na tri dijela. Lične stvari sveštenstvu eparhije, Eparhiji i rodbini. Patrijarh je ostavio i novac za svoju sahranu u to vreme 50.000 dinara, ali i odežde u kojima želi da bude sahranjen.

Ostatak imovine, novac od plate jedan dio eparhiji, drugi Srpskoj pravoslavnoj crkvi i treći manastiru, odnosno sestrinjstvu koje ga pred smrt bude negovalo.

Svoje lične stvari obuću i odjeću Irinej je ostavio monaštvu. Bogoslužbene poput naprsnog krsta, panagije i ikonu ostavio je Eparhiji niškoj. Lični sat, televizor, radio… počivši poglavar je ostavio porodici.

U to vrijeme, patrijarh Irinej je izrazio želju da bude sahranjen u Sabornom niškom hramu.

Testament se pravi u tri primjerka od kojih se jedan šalje Sinodu, koji ga stavi u arhivu, drugi ostaje u Eparhiji u kojoj arhijerej stoluje i treći ostaje kod potpisnika testamenta.

KAD JE PISAN TESTAMENT
Međutim, u vrijeme dok je pisao testament, tadašnji vladika niški Irinej, nije mogao ni da pretpostavi da će postati patrijarh. Bio je jedan od episkopa koji nisu stremili ka beogradskoj Patrijaršiji.

Iako je govorio “nemojte mene”, izabran je za poglavara SPC. Brigu o njemu na kraju života nije vodio manastir, a čemu se nadao. Upokojio se u bolnici zbog posljedica izazvanih korona virusom.

TAJNA U PATRIJARŠIJSKOM SEFU
Mnogo se toga promijenilo od kako se Irinej potpisao na sve što je posjedovao… Koliko je patrijarh izmijenio svoj prvobitni testament, krije patrijaršijski sef u kome je zasigurno koverta za posljednjim željama.

Poštovanje sinodske odluke da svi arhijereji treba da ostave testament u praksi je svedena na dobru volju. Tako, iako se mnogo govorilo o testamentu mitropolita Amfilohija, po svemu sudeći on ga nije imao.

“Testament svojeručno napisao pri čistoj svesti i zdravom razumu, potpuno slobodno…”, pisao je na kraju lista papira počivši patrijarh Irinej.

(blic.rs)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare