9. Aprila 2020.

Otkriven super-prenosilac u Čikagu, sve počelo na sahrani

Na taj način on je pokrenuo lanac prenosa virusa koji je zarazio ukupno 15 osoba, od kojih su tri umrle, objavio je u američki Centar za kontrolu i sprečavanje bolesti (CDC).

Ovaj slučaj primjer je koliko je presudno pridržavanje preporuka o socijalnom distanciranju i zabranama kretanja, ističe CDC, jer je detaljno utvrđeno kako je samo jedna osoba zarazila tako veliki broj ljudi.

Sve je počelo kad je primarni kliconoša veče prije sahrane bio na večeri sa dvoje prijatelja na kojem se jelo iz zajedničkih porcija naručenih “za ponijeti”, prenosi portal “Index”.

Tokom večere koja je trajala oko tri sata i sahrane koji je trajao oko dva sata i na kojem su ljudi od kuće donijeli sopstvena jela primarni je kliconoša, po sopstvenim riječima, izražavajući saučešće zagrlio četiri osobe među kojima i dvije sa kojima se veče prije našao na večeri.

U sljedećih dva do šest dana tri su osobe razvile simptome covida-19, među kojima i jedna koja je hospitalizovana i preminula je mjesec dana kasnije.

Druge dvije nisu završile u bolnici i oporavile su se.

Tri dana nakon sahrane primarni kliconoša je otišao na rođendansku proslavu na kojoj je bilo devet članova njegove porodice i tokom sljedeća tri sata bio je u bliskom kontaktu sa svim zvanicama.

Kod njih sedam su se u roku od tri do sedam dana nakon rođendana pojavili simptomi covida-19, a dvoje koji su završili u bolnici zbog težine bolesti umrli su.

CDC navodi da ovaj slučaj oslikava koliko je virus zarazan u trenutku dok naučnici tek pokušavaju da shvate načine njegovog prenosa.

Na početku pandemije smatralo se da je SARS-CoV-2 zarazniji od uzročnika gripa, a manje zarazan od virusa koji izaziva boginje, ali sada naučnici više u to nisu sigurni.

Sad se vjeruje i da je vrlo veliki postotak zaraženih osoba bez simptoma – između 25 i 50 odsto, što podržava pozive da sve osobe pokriju svoje lice kad izađu iz svoga doma.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare