22. Maja 2024.

Otkriven prvi slučaj ptičijeg gripa, radi se o sasvim novom soju

Ptičji grip je otkriven na živinarskoj farmi u blizini Melburna u Australiji.

Izvestan broj živine je uginuo na farmi, koja je stavljena u karantin, saopštile su vlasti, prenosi Rojters. Australijsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da se sprovode testovi kako bi se utvrdilo o kojoj vrsti virusa je reč i koliko on može biti potencijalno ozbiljan.

“Iz preliminarnih rezultata znamo da ovo nije isti soj kao onaj o kome se izveštava u inostranstvu, uključujući SAD i Antarktik“, navodi se u saopštenju.

Kineske vlasti saopštile su u subotu da je među populacijom divljih ptica na zapadu zemlje potvrđeno prisustvo virusa ptičijeg gripa, a istovremeno i u SAD raste zabrinutost zbog širenja ove zarazne bolesti kod stoke.

Nadležno američko ministarstvo saopštilo je u subotu da je primilo izveštaj o slučajevima zaražavanja u Kini, a Centar za kontrolu bolesti životinja i nacionalna referentna laboratorija potvrdili su da je reč o ptičijem gripu, kao i da je epidemija virusa H5N1 među mlečnim govedima prijavljena od kraja marta u najmanje devet američkih saveznih država.

U Australiji do sada nije bilo prijavljenih slučajeva virusa H5N1.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare