Otkriven prvi slučaj gama soja virusa korona u BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Otkriven prvi slučaj gama soja virusa korona u BiH

Gama soj, poznatiji kao brazilski, potvrđen je danas u BiH, a uzorci su uzeti početkom mjeseca od stranog državljanina koji je boravio u Hercegovini.

Teufik Goletić, direktor Veterinarskog fakulteta u Sarajevu pod čijim okriljem se nalazi Laboratoriji za molekularno genetička i forenzička isipitivanja, za Klix.ba kazao je da se ispitivanja uzoraka vršilo u ovoj instituciji te da je potvrđen gama soj.

“Ovo sekvencionisanje napravili smo u saradnji s partnertskim labaratorijama. Ovaj uzorak je uzet, odnosno nama dostavljen iz Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, uzet je 5. jula. Riječ je o stranom državljaninu koji je boravio na području Hercegovine. Mislim da su kolege već napravile odgovarajuće epidemiološko istraživanje o ovom rezultatu do kojeg smo danas došli”, kazao je.

Nastavlja da su o otkrivanju gama soja u BiH obaviješteni Zavod za javno zdravlje i Federalno ministarstvo zdravstva, a sutra će se o ovome govoriti i na Kriznom štabu.

“U svakom slučaju gama soj je dobro poznat, kako u nauci tako i u kliničkoj praksi. To je varijanta virusa koja je poznata po činjenici da je u Brazilu uspjela izazvati reinfekcije kod ljudi koji su prethodno preležali koronavirus. Kasnije su utvrđene određene mutacije koje govore u prilog imunoinvazivnosti ove varijante SARS-CoV-2 virusa, odnosno njegove sposobnosti da je uprkos, preležanosti infekcije, steknutom imunitetu i nakon vakcinacije, u stanju izazvati ponovnu infekciju”, dodao je.

Goletić navodi da je Brazil imao prilično komplikovanu epidemiološku situaciju, ističući da je kod nas riječ o samo jednom slučaju te se nada da će na tome i ostati.

(Agencije)

Danas objavljeno

Samit NATO u Madridu, na agendi novi strateški koncept

M.

Fizički sukob u parlamentu Sjeverne Makedonije – šoljice, amandmani i “Divlji zapad”

M.

Erdogan tvrdi i dokazaće – “Licemerje”

M.

Ostavite komentar