15. Decembra 2020.

Otkriven novi oblik koronavirusa, proglašen “treći nivo uzbune”; Oglasila se i SZO

Big Portal

Prema njegovim rečima, to bi moglo da objasni zašto je nivo infekcija u tom delu zemlje porastao brže nego u drugim delovima.

Obraćajući se parlamentu, Henkok je rekao da je novi oblik identifikovan u više od hiljadu slučajeva, uglavnom na jugu zemlje ali ukupno u oko 60 različitih područja. Rekao je da su slični oblici otkriveni i u drugim zemljama i da je britanska vlada o tome obavestila Svetsku zdravstvenu organizaciju.

Ministar zdravlja brzo je naglasio da nema nikakvih naznaka da je nova varijanta virusa zaraznija ili da je otporna na vakcinu koju su razvili Fajzer i Bajontek i koja se sada distribuira u Britaniji. Međutim, rekao je da je to dodatni razlog da ljudi ostanu oprezni i prate smernice zaštite od Kovida-19 kako bi sprečili širenje virusa.

Henkok je vest o novoj varijanti virusa saopštio dok je predstavljao nove restrkcije koje se uvode u Londonu i neposrednoj okolini, pošto je u glavnom gradu Britanije došlo do “eksponencijalnog rasta novih infekcija.”

Rekao je da London prelazi na “treći nivo koji označava veoma visoku uzbunu”. Prema restsrikcijama, građani će moći samo da se viđaju sa prijateljima i rođacima sa kojima ne žive u istom domaćinstvu ako se sastaju napolju, na javnim mestima, i u grupama od šest ili manje ljudi.

Henkok je dodao da će restorani i druge uslužne delatnosti moći da budu otvoreni samo za služenje hrane “za poneti” i isporuke, a građanima se savetuje da izbegavaju nepotrebna putovanja van dela grada u kome žive.

Oglasila se SZO
Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da je upoznata s novim oblikom Kovida-19, koji se pojavio u Velikoj Britaniji, ali da nema dokaza da se ovaj soj ponaša drugačije od postojećih vrsta virusa.

“Svesni smo ove genetske varijante, koja je prijavljena kod 1.000 osoba u Engleskoj”, rekao je direktor programa SZO za vanredne situacije Majk Rajan na brifingu za novinare u Ženevi.

On je dodao da zvaničnici razmatraju njegov značaj, prenosi Rojters. “Videli smo mnoge varijante, ovaj se virus razvija i menja tokom vremena”, naveo je Rajan, a prenosi Rojters.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare