31. Marta 2021.

OTKRIVEN NEPOZNATI DINOSAURUS: Kao T-reks sa boljim sluhom

Big Portal

Ostaci ove životinje, koji uključuju savršeno očuvanu celu lobanju, slučajno su otkriveni u Baho de la Karpa u Argentini 2015, a ona je nazvana „Llukalkan aliocranianus“, prenosi CNN.

Navodi da „Llukalkan“ na jeziku autohtonog naroda Mapuče znači „onaj koji izaziva strah“, a aliocranianus je na latinskom „neobična lobanja“.

Ovaj dinosaurus je deo porodice Abelisauridi, stvorenja koje bi po izgledu podsećalo na Tiranosaurusa, ali ga izdvaja upravo neobično kratka i duboka lobanja, sa velikim nerevaninama i rogovima.

Bio je najmanje pet metara dugačak, otprilike veličine slona, a lutao je Patagonijom i drugim oblastima praistorijskog južnog potkontinenta Gondvane, uključujući Afriku, Indiju, Antarktik, Australiju i Južnu Ameriku.

Prema istraživanju objavljenom u utorak u „Journal of Vertebrate Paleontologi“, njegova najizrazitija karakteristika je mali sinus ispunjen vazduhom u zoni srednjeg uha, koji do sada nije viđen ni kod jednog drugog abelisaurida.

ОТКРИВЕН НЕПОЗНАТИ ДИНОСАУРУС: Као Т-рекс са бољим слухом

To znači da je „Llukalkan aliocranianus“ verovatno čuo drugačije, a verovatno i bolje od drugih abelisaurida, koji su imali sluh nalik modernim krokodilima.

– Posebnost ovog dinosaurusa je što ima šupljine u predelu ušiju koje drugi abelisauridi nisu imali, što bi moglo dati ovoj vrsti drugačije sposobnosti, možda i veći opseg sluha. To je, zajedno sa njenim izoštrenim osećajem mirisa, moglo da pruži velike mogućnosti za predatora ove vrste – rekao je Federiko Žianekini, paleontolog sa Nacionalnog univerziteta u San Luisu u Argentini koji je vodio ovo istraživnaje, za CNN.

Večernjenovosti

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare