Otkriven davno izgubljeni portret mlade kraljice Elizabete Prve - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Otkriven davno izgubljeni portret mlade kraljice Elizabete Prve

Pretpostavlja se da je ovaj portret bio urađen za potencijalnog mladoženju u prvim godinama kraljičine vladavine.

Tajanstveni portret nepoznate žene za koji je utvrđeno da predstavlja Elizabetu Prvu trebalo je da predstavi svu lepotu, snagu i spremnost za brak mlade kraljice.

Otkriće davno izgubljene slike je objavila aukcijska kuća „Bonams“, koja ističe da vlasnici iz Kalifonije nisu imali pojma ko se nalazi na slici dok ona nije očišćena. U postupku restauracije je otkriveno i da je slika prepravljana, verovatno u 19. veku.

Endru Makenzi, direktor odeljenja za stare majstore aukcijske kuće, smatra ovo otkriće veoma važnim i uzbudljivim. Retko se dešava da se pronađe slika koja datira iz tako daleke prošlosti.

Slika je nastala 1526. godine, posle četiri godine vladavine Elizabete i jedna je od najranijih portreta kraljice. To je vreme kada je njena udaja bila centralna tema engleskog dvora i kada su kao potencijalni muževi bili ohrabrivani Filip Drugi iz Španije, nadvojvoda Ferdinand i Karlo Drugi iz Austrije i Erik 14 iz Švedske.

Slikarstvo je igralo važnu ulogu u tom procesu, jer je Elizabeta u isto vreme poslala svog dvorskog umetnika Stivena van der Mulena u Švedsku da slika Erika 14.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Dječak pogodio sa pola terena i uzeo 20.000$ (VIDEO)

Vanja A

Zbog vitiliga izgleda unikatno: Winnie Harlow još jednom oduševila svojim izgledom

Vanja A

Navala smrdibuba: Riješite se buba koje jurišaju u kuću

Vanja A

Ostavite komentar