19. Maja 2022.

Otkriven čovek koji je kreirao Thanos i Jigsaw ransomware

Big Portal

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država ušlo je u trag osobi koja je ove programe stvorila i distribuirala raznim hakerskim grupacijama koje su ga koristile za iznuđivanje novca od kompanija i organizacija. Ali, pre nego što kažemo ko stoji iza svega – šta je tačno ransomware?

Šta predstavlja ransomware?

Ransomware je tip malicioznih programa koji se instaliraju na računari ili na računarskoj mreži sa ciljem iznude novca pod pretnjom onemogućavanja pristupa podacima na tom računaru ili njihovom brisanju dok se određena količina novca ne uplati hakerima koji stoje iza tog ransomware-a.

Kako funkcionišu Jigsaw i Thanos

Jigsaw je program koji u sebi sadrži sistem za odbrojavanje nakon čega nastupa postepeno brisanje podataka ukoliko žrtva ne uplati određenu sumu novca. Thanos je išao korak dalje, dozvoljavajući hakerima da sami osmisle svoj napad pre nego što da ga primene.

Glavni krivac

U maltene holivudskom scenariju, nadležne organizacije iz Sjedinjenih Američkih Država sumnjiče venecuelanskog državljanina Moisesa Luisa Zagalu Gonzalesa da je glavni tvorac Jigsaw i Thanos programa koje su nekoliko hakerskih grupacija koristile za iznuđivanje novca od svojih žrtava.

Ali zašto holivudski? Zato što je Zagala pedesetpetogodišnji doktor specijalista kardiologije koji očigledno u slobodno vreme voli da zaradi malo više novca programiranjem specijalizovanim za ransomware napade.

tastatura.jpg

Kako navodi portal Bleepingcomputer, a prema rečima advokata Breona Pisa, “Prema onome za šta se sumniči, ovaj talentovani doktor lečio je pacijente, stvorio i imenovao svoje alate po smrti, profitirao od globalnog ransomware ekosistema, obučavao hakere kako da koriste njegove programe i iznude novac od svojih žrtava, da bi se na kraju hvalio nakon uspešnih napada”.

Prema daljim navodima Ministarstva pravde, Zagala je javno razgovarao o uspešnim napadima koje su hakerske grupacije izvodile upotrebom njegovih alata, time se dodatno kompromitujući. Ukoliko ga osude, Zagalu čeka do pet godina u zatvoru zbog pokušanog upada u računarske sisteme, plus još dodatnih pet godina zbog zavere da se pokuša upad u računarski sistem.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare