8. Novembra 2021.

Otkrivamo tajnu još sočnijeg i kremastijeg rižota sa piletinom i gljivama

Big Portal

 Ovaj rižoto se za razliku od klasičnog, priprema ili peče u rerni. Zvuči ti nevjerovatno ili kao pun pogodak kada nemaš puno vremena za stajanje u kuhinji?

Foto Jamie Oliver BlogRi

Da je Jamie zaljubljenik u italijansku kuhinju, to već odavno svi znamo. Majstor je u spremanju različite tjestenine, umaka i rižota, zato mu vjerujemo i kada je ovaj rižoto u pitanju.

Sastojci:

  • 25 g suvih vrganja,
  • 180 ml vode,
  • 4 komada pilećeg bijelog mesa,
  • 1 čen bijelog luka,
  • 400 g riže arborio,
  • 1 l pilećeg temeljca,
  • 50 g maslaca,
  • 80 g parmezana.

Priprema:

Zagrij rernu na 200 °C. Suve vrganje prelij sa 180 ml vruće vode, poklopi i pusti da se vrganji namaču oko 5 minuta. Potom ih ocijedi, ali sačuvaj tekućinu od namakanja.

Vrganje usitni nožem, pa ih stavi u dublju posudu za pečenje (od 3 litre), dodaj tekućinu u kojoj su se namakali vrganji, dodaj i na manje komade narezane pileće bijelo meso, zdrobljeni bijeli luk, rižu, začine i temeljac. Dobro izmiješaj, pokrij aluminijskom folijom i stavi da se peče u rerni oko 35-40 minuta, odnosno dok riža ne bude gotova.

Nasjeckaj maslac i naribaj parmezan, pa dodaj skoro spreman rižoto. Posoli i pobiberi, a zatim miješaj oko 3-4 minute, dok se rižoto ne zgusne.

Posluži odmah, uz naribani parmezan.

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare