25. Augusta 2020.

Otkrivamo: Na šta treba da obratite pažnju prilikom izbora novog telefona?

Big Portal

Da krenemo od osnovnih stvari – ono što većini korisnika prvo zapadne za oko jeste sam dizajn telefona. Tu spadaju zaobljenost ivica, dijagonala ekrana, materijal od kog je kućište napravljeno… baš kao i kod ostalih stvari u životu, prvi utisak često ume da bude presudan.

Hardver

Što se hardverskog dela tiče prvo zagledate telefon sa zadnje strane, kako biste videli koliko kamera ima, kakve su jačine i slično. Najnoviji flegšip telefoni se gotovo utrkuju oko toga koji pre može da se koristi umesto fotoaparata, a u vremenu društvenih mreža, kada jedna slika zaista govori više od hiljadu reči, to i nije toliko čudno.

Sa druge strane, neki se odlučuju da pogledaju procesor, pa se tu često izgube u tome ko je proizvođač, koliko jezgara ima, koliko gigabajta RAM memorije… sve je to važno, i ako ste takav korisnik, korak ste bliže onome što pokušavamo da objasnimo.

Foto: Promo

Šta je, u stvari, najbitnije?

Ni najbolji hardver na svetu ne znači gotovo ništa, ukoliko nemate siguran i pouzdan softver koji će moći sve to lepo da uklopi, upogoni i održava vaš uređaj kompletno operativnim u svakom trenutku.

Kod flegšip Android telefona, jedna stvar bi trebalo posebno da vam bude važna – Google Support. Ali šta sve to podrazumeva?

Neka vam telefon uvek bude svež

Česta boljka kod Android telefona jeste to što, nakon nekog vremena, izgube podršku za najnovija ažuriranja. Jedna od očiglednih posledica je to što nemate najbolju moguću bezbednosnu zaštitu.

Osim toga, redovnim ažuriranjem osiguravate da svi Google servisi budu u najboljem mogućem redu. Pošto su to uglavnom usluge koje su od esencijalne važnosti za rad vašeg telefona, to bi uglavnom značilo da neće biti “štucanja”, nasumičnog izlaženja iz aplikacija, i sličnog.

Na internetu se može naći čitava plejada problema koja je rešena prostim ažuriranjem telefona na najnoviju verziju Android operativnog sistema

Ovde podrazumevamo sve i svašta – od pucanja signala prilikom poziva, do situacija kao što je “seckanje” prilikom snimanja videa, ili dužina trajanja baterije (često nova ažuriranja bolje optimizuju rad uređaja, kako bi se energija što bolje uštedela).

Zato je uvek dobro da budete sigurni da imate najnoviju verziju Android OS i Google servisa, pa nije loše da potražite flegšipe koji ovo garantuju, kao što je najnovija Note20 serija ili neki od tri modela Galaxy S20 serije.

Foto: Promo

Google aplikacije

Kao što smo rekli, često će Google aplikacije biti prve sa kojima se susrećete, a ujedno i one koje ćete najviše koristiti. Ako vam sve dođu preinstalirane, kao na primer, uz nove Samsung uređaje, računajte da ste uboli korisnički džekpot – ništa ne morate dodatno da radite, a imate sve što vam treba.

Ukoliko vam je neophodno da putujete negde, Google Maps, Google Earth i Google Streetview su “sveto trojstvo” snalaženja u prostoru. Najveća baza podataka, označene saobraćajne gužve i praktična upotreba, samo su neki od razloga zašto je Google Maps dobar izbor.

Došli smo i do dela koji je, silom prilika, postao jedna od najvažnijih stavki danas. S obzirom na to da komunikacija na daljinu sve više dobija na značaju u doba pandemije koronavirusa, želite da imate zgodnu aplikaciju koja će vam to i omogućiti.

Tu na scenu stupa Google Meet, jedna od najpopularnijih aplikacija za poslovnu komunikaciju, video ćaskanje, učenje na daljinu i video konferencije. Uz nju, neće vam ni trebati neka druga aplikacija koja radi istu stvar, ali ne tako dobro.

A šta kada se sastančenje i posao završe? Pa zna se – Youtube. Ili ćete pogledati neki dobar dokumentarac, ili ćete slušati neku opuštajuću muziku… ali pogađajte bez čega iskustvo nije potpuno? Baš tako, bez stalne podrške i novih funkcija.

Foto: Promo

Ne gradi se kuća od krova

Zamislite sve to kao jednu veliku kuću. Softver neka bude temelj, a hardver neka bude sve ostalo, i tu se može diskutovati oko toga šta je kome važnije.

Međutim, upravo ovaj temelj predstavljaju operativni sistem i Google podrška vašeg telefona, pa je zato od presudne važnosti da tu sve bude “zategnuto” do najsitnijih detalja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare