6. Augusta 2021.

Otkrijte špijunski softver koji prati sve što radite na vašem telefonu sa ovom besplatnom alatkom

Big Portal

Utvrđeno je da je špijunski softver “Pegasus” prošlog meseca zarazio telefone hiljada uglednih ličnosti. Evo kako da saznate da li živi i na vašem pametnom telefonu.

Po instaliranju, Izraelski špijunski softver može da čitai vaše tekstualne poruke, prati pozive i lokaciju, krade lozinke, pa čak i koristiti vaš vlastiti mikrofon i kameru za tajno snimanje razgovora. Prošlog meseca, otkriveno da su telefoni stotina novinara, političara i aktivista širom sveta bili inficirani ovim virusom, omogućavajući da se špijunira svaki njihov korak.

To očigledno nije nešto što biste želeli na vašem pametnom telefonu. Međutim, kako da znate da li je vaš Android ili iPhone zaražen?

Sada postoji jednostavan način za korisnike iPhone-a da to saznaju – softver koji je već možda instaliran na vašem računaru. iMazing, popularni softver za upravljanje datotekama, upravo je dodao besplatnu alatku koja će vam pomoći da saznate da li su vaši uređaji zaraženi Pegasusom.

Alatka “Detektor špijunskog softvera” skenira vaš telefon da bi uočila sve znake špijunskog softvera. Dolazi u paketu sa postojećim softverom iMazing, koji se može besplatno preuzeti na vaš Mac ili PC.

Kompanija je bila inspirisana da stvori ovu funkciju pošto što je Amnesti International objavio sličan alat koji je bio komplikovaniji za upotrebu.

Iako je malo verovatno da je vaš telefon bio na meti Pegasusa – osim ako niste neka javna ili kontroverzna ličnost, ili pak kriminalac – to je ipak jednostavan način da budete sigurni.

Pegasus je prvi put otkriven u avgustu 2016. godine, kada je aktivista za ljudska prava na meti neželjene tekstualne poruke. Stručnjaci su pregledali linkove u poruci i otkrili da je mogla da mu preuzme kontrolu nad telefonom. Godinama nakon što je otkriven, Pegasus i dalje koriste autoritarne vlade i drugi tajni klijenti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare