Otkriće meksičkih arheologa – pronađen grad drevnih Maja - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Otkriće meksičkih arheologa – pronađen grad drevnih Maja

Meksički arheolozi otkrili su ostatke, kako veruju, grada drevnih Maja u industrijskom kompleksu na periferiji grada Meride. „Mislimo da je ovde živelo više od 4.000 ljudi“, rekao je koordinator arheološkog iskopavanja.

Lokalitet koji je nazvan „Ksiol“ (Xiol), sastoji se od pet palata, nekoliko piramidalnih objekata, trgova i ostataka jednostavnijih kuća.Lokalitet „Ksiol“ u Meksiku

„Sveštenici i pisari su živeli u velikim palatama“, objašava koordinator arheološkog iskopavanja Karlos Peraza, koji dodaje da su drugi ljudi živeli u manjim zgradama.

„Verujemo da je ovde živelo možda više od 4.000 ljudi“, ističe.

Prema meksičkom Nacionalnom institutu za istoriju i antropologiju, „Ksiol“ je bio naseljen u periodu između 600. i 900. godine.

„Ksiol“ na jeziku Maja znači „Duh čoveka“

Na lokalitetu su pronađeni i predmeti poput vrhova strela, glinenih lonaca i vaza, školjki, pa čak i alata za zidanje.

Pronađeni predmeti

„Ksiol“ je otkriven nakon što je počela izgradnja industrijskog parka na periferiji grada Meride. Park će biti izgrađen, iako će arheološki ostaci biti sačuvani, kažu vlasnici zemljišta.

„Vremenom, urbano širenje (na tom području) je poraslo i mnogi arheološki ostaci su uništeni. Ali čak i mi, arheolozi smo iznenađeni, jer nismo očekivali da ćemo naći tako dobro očuvano nalazište“, rekao je Peraza.

Danas objavljeno

Bred Pit zbog jedne stvari dao veliku sumu za imanje, pa shvatio da je prevaren

V.R.

Ovo su situacije u kojima se muškarac neće javiti posle prvog sastanka

V.R.

Muzika kao oružje: Pet pjesama kojima su mučili zatvorenike u Gvantanamu

V.R.

Ostavite komentar