Otkažite planove, virus neće pobijediti toplo vrijeme! - BIGportal.ba
Region Vijesti

Otkažite planove, virus neće pobijediti toplo vrijeme!

“Planove za 2020. stavite na čekanje – čak i kad se broj novozaraženih slučajeva počne smanjivati nije gotovo”, kazao je hrvatski naučnik Ivan Đikić

“Upravo zato je važna poruka danas svim građanima da više ne misle da je virus pobjediv s toplim vremenom, da je virus pobjediv s bilo kakvim spoljnih faktorima i da ćemo imati vakcinu do tada. Odgovor na to je ne dok god ne razvijemo vakcinu, a ono će doći najranije krajem ove ili početkom iduće godine. Do tada jedino što funkcioniše je imati dobar zdravstveni sistem koji može pomoći oboljelima i držati se striktno svih mjera”, rekao je naučnik Ivan Đikić.

“Potrebna je stvarno disciplinovanost, biće potrebno vjerojatno nošenje maski. Biće potrebno promijeniti komunikaciju. Prestaćemo ovo ljeto biti na plaži u grupama. Prestaćemo ovo ljeto svi zajedno sjediti po barovima. Je li to ogromna žrtva jednog ljeta? Ja vjerujem da nije. Jer ako se budemo ponašali ovo ljeto i ovu jesen zajednički djelotvorno, onda ćemo imati sljedeću godinu bolju. Ako se ne budemo pridržavali toga onda ćemo imati problema”, kazao je Đikić.

“Ova 2020. neće biti kakvu smo planirali. Moja porodica i ja smo imali planove kao i sve druge za ljeto i Uskrs. I sve to moramo promijenuti jer shvatamo da samo s tim novim mjerama koje su nam uvedene ćemo moći svladati ovu pandemiju virusom jer vjerujem da će 2021. godina postati puno normalnija s pojavom vakcine”, rekao je Đikić.

(RTL)

Danas objavljeno

Nesreća u Prijedoru, poginuo prilikom sječe stabla u šumi

M.

U Londonu počinje dvodnevno ročište o izručenju Asanža SAD

M.

Banjaluka: Policajac spasio ženu koja je skočila u Vrbas

M.

Ostavite komentar