Otkazana korida i “Kočićev zbor” na Manjači - BIGportal.ba
Banja Luka

Otkazana korida i “Kočićev zbor” na Manjači

Zbog aktuelne epidemiloške situacije, „55. Kočićev zbor“, biće održan u znatno redukovanom izdanju, a usljed aktuelnih ograničenja javnih okupljanja, ove godine će izostati tradicionalno narodno zborovanje u Stričićima i bodljavina bikova, odlučeno je na današnjoj sjednici Organizacionog odbora.

Kako je istaknuto, zborovanje u Stričićima otkazano je zbog aktuelne zabrane javnih okupljanja po kojoj nije moguće organizovati javno okupljanje više od 50 osoba, a iz istog razloga, neće biti održana ni svečana akademija ove manifestacije.

Odlukom Organizacionog odbora, „Kočićev zbor“ će ove godine, u periodu od 24. do 30. avgusta, biti obilježen nizom, manjih, kulturnih događaja, kojim će biti evocirano sjećanje na najvećeg književnika sa ovih prostora.

Manifestacija će biti otvorena 24. avgusta, u 20.00 časova, u parku „Petar Kočić“, izložbom pod nazivom „Kočić i njegova porodica u fotografijama“, autora Zorana Pejašinovića.

Idući dan, 25. avgusta, u parku će, u 20.00 časova, biti organizovano „Veče besjedništva“, na kojem će besjediti studenti iz Banje Luke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva, dok je za 26. avgust u Muzeju RS, sa početkom u 19.30 časova, planirano otvaranje izložbe kolekcije nakita „Tragovi“, autora Sanje Bajić. Iste večeri, u 20.00 časova, u parku „Petar Kočić“ biće održano „Veče satire“, u organizaciji Udruženja književnika RS.

U četvrtak, 27. avgusta, u 11.00 časova, u Stričićima će biti otvorena uređena kuća Petra Kočića, a istog dana, u 20.00 časova u parku „Petar Kočić“ planirano je „Veče drame“. Takođe, 24. avgusta će biti položeni vijenci ocu Gerasimu u Gomionici.

Prema utvrđenom programu, u petak, 28. avgusta, u 20.00 časova u parku „Petar Kočić“ biće uručena nagrada „Zmijanjče“, koje je ove godine pripala učenici OŠ „Georgi Stojkov Rakovski“ Jani Brkić.

U subotu, 29. avgusta, gradonačelnik Igor Radojičić svečano će uručiti „Kočićevu nagradu“ književniku Nenadu Grujičiću.

U subotu, 29. avgusta, u 20.00 časova biće otvorena izložba sa prošlogodišnje likovne kolonije, a program će biti zaključen u nedjelju, 30. avgusta, kad će u Stričićima biti položeni vijenci na spomenik poginulim borcima Odbrambeno – otadžbinskog rata.

Danas objavljeno

PANDEMIJA NIJE POKVARILA PLANOVE Uprkos koroni u protekloj godini u Banjaluci sklopljeno 919 BRAKOVA

D

JEDNI SE ODREKLI SLAVE, DRUGI KRALI ĆEBAD O čemu su pisale novine u Banjaluci prije 70 godina

D

JAVNI PREVOZ USKORO U PUNOM KAPACITETU Od 21. januara promjene u redu vožnje

D

Ostavite komentar