OTIMANJE TERITORIJE RS: Linta smatra da Ustavni sud BiH krši Dejtonski sporazum - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

OTIMANJE TERITORIJE RS: Linta smatra da Ustavni sud BiH krši Dejtonski sporazum

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta smatra da Ustavni sud BiH nastavlja s brutalnim kršenjem Dejtonskog sporazuma, a posljednja odluka u tom smislu je proglašenje neustavnim Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske.

Namjera je, kako navodi Linta u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, da kompletno poljoprivredno zemljište bude imovina Bosne i Hercegovine, a ne imovina Republike Srpske.

–Apsolutno je jasno da se radi o bezočnom i anitustavnom otimanju teritorije Republike Srpske s ciljem njenog urušavanja i stvaranja unitarne i centralizovane BiH u kojoj bi srpski narod doživio novo ugnjetavanje, progon i stradanja – kaže Linta i dodaje da Ustavni sud svojim antidejtonskim odlukama proizvodi nestabilnost i širi nepovjerenje i produbljuje podjele između srpskog i bošnjačkog naroda.

Podsjeća da je Ustavni sud ranije osporio grb i himnu RS i donio nekoliko odluka koje su se odnosile na osporavanje imena Republike Srpske.

Linta ističe da je potrebno da se pokrene snažna diplomatska, pravna i politička inicijativa kako bi bio donijet zakon kojim bi Ustavni sud BiH bio reformisan tako da se ukinu mjesta za strane sudije.

On tvrdi da su trojica stranih sudija zajedno sa dvoje bošnjačkih sudija u suštini politički instrumenti SDA i drugih bošnjačkih stranaka i Visokog predstavnika koji donose odluke na štetu Republike Srpske i srpskog naroda.

–Na taj način se krši jedno od temeljnih evropskih vrijednosti vladavina prava i sistematski podriva Dejtonski sporazum – kaže Linta te dodaje da Ustavni sud BiH ne može biti legitiman i nezavisan dok su trojica sudija stranci koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, a bez saglasnosti domaćih institucija.

Podsjeća da je prema Ustavu BiH strane sudije trebalo da prestanu da rade nakon petogodišnjeg prelaznog perioda i da se nakon toga donese zakon o ustavnom sudu.

Međutim, tvrdi, SDA i druge bošnjačke stranke skoro dvije decenije blokiraju donošenje zakona kojim bi se ukinule strane sudije i na taj način šalju poruku da nikad nisu odustale od ratnih ciljeva Alije Izetbegovića.

Tanjug
Foto: N1/screenshot YouTube

Danas objavljeno

Tajland izvozi milione korišćenih rukavica kao nove

V.R.

Na snazi nove mjere za ulazak u Njemačku

V.R.

Skupština srpskog naroda u BiH proglašena prije 30 godina

V.R.

Ostavite komentar