Otet kao dvogodišnjak: Svijetla strana tehnologije - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Otet kao dvogodišnjak: Svijetla strana tehnologije

Tehnologija prepoznavanja lica nailazi na mnoge kritike zbog potencijalnih problema sa privatnošću. Međutim, u Kini, čini se da je upravo ova tehnologija bila zaslužna za “srećan kraj” jedne priče koja nije baš izgledala toliko srećna. Žrtva otmice ujedinjena je sa svojim biološkim roditeljima posle 32 godine.

Mao Jin kidnapovan je ispred hotela u gradu provinciji Šanki 1988. godine, kada je imao samo dve godine. Kasnije je prodat bračnom paru koji nije inače nije imao dece. Ne bismo mogli da kažemo ni da je “usvojen”, baš zbog toga što je, jednostavno, prodat.

Tri decenije kasnije, policija je dobila poziv gde im je rečeno da je muškarac u provinciji Sičuan kupio dete krajem 1980-ih godina, pa su pokrenuli istragu.

Ovde na scenu stupa tehnologija prepoznavanja lica. Policija je analizirala Maovu fotografiju pre otmice, kako bi računar napravio foto-robota, odnosno da bi se videlo kako bi danas Mao oprilike izgledao.

Taj foto-robot je, zatim, upoređivan sa fotografijama pravih ljudi iz baze podataka koju policija ima, i našli su Maoa. Da je to upravo on, potvrđeno je DNK testom.

Mao i njegova porodica su se ponovo ujedinili, a na konferenciji za novinare došlo je do veoma emotivnih scena, prenosi portal Ubergizmo.

On je rekao da nije siguran šta će sada raditi, ali da će svakako da provodi vreme sa svojim biološkim roditeljima. S obzirom na to da policija i dalje istražuje njegovu omicu, još uvek se ne zna kakva sudbina čeka ljude koji su ga kupili dok je bio dete.

Danas objavljeno

Samsung Galaxy S22 i S22+ će imati 50MP glavnu kameru, odgovarajući telefoto objektiv

Vanja A

Microsoft širi svoj ‘Designed for Xbox’ program na HDMI 2.1 monitore i televizore

Vanja A

iPhone sa skladištem od 1TB se možda neće pojaviti pre 2022. godine

Vanja A

Ostavite komentar